PRAHA

Letňany čekají na nové gymnázium: Projekt v areálu Avie stále stojí

Obyvatelé Letňan už dlouho čekají na nové gymnázium. Plány na jeho výstavbu v areálu bývalé Avie jsou však zatím blokovány a budoucnost projektu je nejistá.


Letňany, dynamicky se rozvíjející část Prahy, čelí akutnímu nedostatku kapacit ve školách, včetně gymnázií. V červnu Rada městské části Praha 18 schválila strategický plán, který sice zahrnuje výstavbu nových škol, ale zároveň zablokovala klíčové změny v územním plánu, které měly umožnit výstavbu pěti nových škol, včetně gymnázia na území bývalé Avie.

Od července platí nový stavební zákon, který dále komplikuje změny stávajícího územního plánu. Ty jsou nyní možné pouze s přijetím nového metropolitního plánu, který se však již léta odsouvá, a jeho přijetí je stále v nedohlednu.

Nedostatek kapacit ve školách a nejasná budoucnost

Nedostatečná kapacita středních škol, zejména gymnázií, je problémem, který se projevuje po celé Praze. Zvláště v posledních dvou letech zažily rodiny deváťáků nervozitu spojenou s přijímacími zkouškami, protože převis poptávky po středních školách, a zejména gymnáziích, neustále roste. Letňany, kde se očekává nárůst populace díky nové bytové výstavbě, čelí tomuto problému obzvláště akutně, přestože v městské části dosud žádné gymnázium není.

Starosta Prahy 18, Zdeněk Kučera, situaci komentuje s tím, že strategický plán nepočítá s výstavbou nových škol automaticky, ale spíše jako reakci na další rozvojové projekty, které by mohly zvýšit počet obyvatel v této oblasti. Tato strategie však naráží na kritiku, že nepřipravenost na budoucí nárůst počtu dětí může mít negativní důsledky pro obyvatele.

Komplikace s brownfieldem Avia

Areál bývalé Avie, kde se plánuje výstavba nové městské čtvrti Avia City, včetně pěti nových školek, tří základních škol a jednoho gymnázia, je klíčovým místem, které by mohlo přinést potřebnou infrastrukturu do Letňan. Projekt však naráží na odpor místní radnice, která brání změnám územního plánu, a to i přes dohodu mezi hlavním městem, Čakovicemi a developerem. Změny územního plánu, které byly již dříve schváleny, by měly zahrnovat školní kapacity v rámci tohoto projektu, ale současná situace ohrožuje celý koncept.

„Pokud nedojde k realizaci těchto projektů, hrozí, že děti z nových bytů nebudou mít kam chodit do školy,“ upozorňuje Adam Scheinherr, bývalý náměstek primátora. Scheinherr také kritizuje, že Letňany schvalují nové projekty bez dostatečné přípravy občanské vybavenosti, což může do budoucna způsobit vážné problémy nejen pro současné, ale i budoucí obyvatele.

Budoucnost Letňan

Budoucnost Letňan a jejich schopnost zvládnout rostoucí počet obyvatel závisí na strategických rozhodnutích ohledně školské infrastruktury. Zda se v areálu bývalé Avie skutečně postaví nové gymnázium, je zatím nejisté. Mnozí doufají, že se podaří najít řešení, které zajistí kvalitní vzdělávací prostředí pro děti z Letňan a okolí, a že se tato dynamická část Prahy bude i nadále úspěšně rozvíjet.