OSTRAVSKO

Lékárna Městské nemocnice Ostrava nově v parkovacím domě s moderním vybavením

Lékárna Městské nemocnice Ostrava se přestěhovala z historické budovy do nového prostoru v parkovacím domě. Díky téměř 900 metrům čtverečních nabízí lékárna modernější vybavení a lepší podmínky pro práci lékárníků i pohodlnější obsluhu pacientů.


Ve zcela nových prostorách, kam běžní zákazníci nemají přístup, popisuje vedoucí lékárny Kamil Hrubý nové moderní zázemí pro uchovávání opiátů jako 'trezor'. Tato látka musí být skladována pod přísnou kontrolou, což v nových prostorách znamená moderní místnosti uzamčené digitálním kódem. V původní lékárně, která sídlila v prvorepublikové vile, byly venkovní trezory pouze oprýskané a celkové podmínky zdaleka neodpovídaly současným nárokům.

Starší lékárna měla svoje specifika. Například laboratoř byla údajně umístěna v původní kuchyni vily. „Naše činnost se musela přizpůsobit charakteru budovy. Byly tu schodiště, různé zalomení a rohy, což vyžadovalo neustálé přenášení a přemisťování,“ vysvětluje Hrubý. V nových prostorách je však vše uspořádáno efektivně a moderně.

Novinkou v novém zázemí je rozšířená nabídka zdravotnických prostředků, které si zákazníci mohou vyzkoušet přímo ve zkušební kabině umístěné u výdejny. Lékárna navíc začne nabízet i konzultace, například pro ty, kteří se chtějí zbavit závislosti na cigaretách.

Přesun lékárny byl naplánován již od roku 2016. Podle radního pro zdravotnictví Michala Marianka (Ostravak) byly původní prostory nejen nevyhovující, ale také nehezké. „Proto se rozhodlo, že nové zázemí v přízemí bude z velké části pro nemocnici a lékárnu,“ uvádí Marianek. Plány na nové prostory byly tedy zohledněny již při navrhování parkovacího domu.

Nemocniční lékárna hraje důležitou roli nejen pro pacienty, ale také pro jednotlivá oddělení nemocnice. Minulý rok vydala více než půl milionu léků. Otevření nových prostor, včetně pohotovostního okénka, umožňuje lidem vyzvednout si své léky i v noci nebo během svátků.