PLZEŇSKO

Ledovec zve na Dny pro duševní zdraví. Zodpoví otázky i pobaví

Zajímá vás, jak probíhá sezení s terapeutem? Jak pomáhat a být nablízku člověku se zkušeností s duševním onemocněním? Přijďte na akci Dny pro duševní zdraví, kterou i v letošním roce pořádá nezisková organizace Ledovec.


Vedle přednášek a workshopů je připravena třeba tematicky zaměřená performance s prvky vzdušné akrobacie, koncert, pubkvíz a další kulturně společenský program. V Plzni se akce uskuteční od 7. do 11. října 2024 v Moving Station (bývalá budova nádraží Plzeň - Jižní předměstí), průběžně se bude konat i v dalších regionech kraje.

Součástí plzeňského programu je například ochutnávka terapie. Ta je určena všem, kteří nevědí, zda si se svými problémy dokáží poradit sami, rádi by si o nich promluvili, ale bojí se říct si o pomoc. „Za účasti terapeutů z Plzeňska chceme účastníkům přiblížit, jak takové sezení s terapeutem probíhá. Povídat si budeme i o tom, jak se liší různé směry terapie a jak si terapeuta vybrat,“ přibližuje Petr Moravec, ředitel Ledovce. Podle něj bude prostor i pro setkání s lidmi, kteří své vlastní zotavení z duševního onemocnění žijí, nebo mají s nemocí zkušenost z pozice pečujícího. „Pro rodiče i další blízké je připravené setkání s názvem Sebeobětování není řešení. Osobně se hodně těším na večerní talk show, kterou pořádáme přímo na Světový den duševního zdraví 10. října. Pozvání přijali lidé, kteří budou otevřeně hovořit o tom, jak se žije s duševním onemocněním, s jakými reakcemi okolí se setkávají, co jim pomáhá a co je naopak sráží,“ vysvětluje Petr Moravec.

Na téma duševního zdraví akce nahlíží z různých úhlů. V programu je tak i tradiční plzeňská akce Čítání lidu, která nabídne jako obvykle scénické čtení z knih s hudebním doprovodem, nebo pubkvíz – obojí s tematikou duševního zdraví. „V programu je také divadelní performance V kruhu. Autorka a performerka Klára Hajdinová na jeviště přináší svou osobní zkušenost. Představení doplníme následnou debatou s psychoterapeutem,“ zve na program Dnů pro duševní zdraví Petr Moravec.

Hlavním cílem akce je otevřít téma duševního zdraví, resp. duševních nemocí ve veřejném prostoru a pokusit se nabourat stigma, které se na ně váže. Každoročně má akce stanovené hlavní téma, letos jím je otázka Jak se neztratit? „Na to, jak se neztratit v péči o druhé, budeme hledat odpověď zejména s kolegy z dalších pomáhajících organizací, ale také s pedagogy, kterým bychom rádi nabídli možnost trochu si odpočinout během našeho psychohygienického semináře. Se zaměstnavateli a personalisty budeme hledat cesty k tomu, jak udělat prioritu z duševního zdraví také v práci,“ doplňuje témata některých dalších akcí Petr Moravec.

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury, Statutárního města Plzeň, městského obvodu Plzeň 3 a firmy Golden Gate.

Program Dnů pro duševní zdraví se objeví také ve Stříbře, v Tachově, v Klatovech a dalších místech Plzeňského kraje.

Kompletní program Dnů pro duševní zdraví na: www.ledovec.cz/dpdz