ZLÍNSKO

Kroměříž mění parkování - dražší karty, poplatky i pro elektromobily

Kroměříž od října mění parkovací režim. Nově se bude od pondělí do soboty platit od 7 do 18 hodin, a na Velkém náměstí i v neděli. Parkovací karty budou zdraženy a vázány na konkrétní registrační značky vozidel. Zdražení se dotkne i majitelů elektromobilů.


Kroměříž od října zásadně mění svůj parkovací režim. Město se dosud řídilo pravidlem, že za parkování se platí ve všední dny a v sobotu do 13 hodin. Nově se však bude od pondělí do soboty platit od 7 do 18 hodin. Značnou změnou projdou také parkovací karty, které zdraží.

„Kroměříž je město žijící cestovním ruchem a původní sobotní parkovací doba nevycházela vstříc této skutečnosti,“ uvedl místostarosta Karel Holík. Rada města rozhodla, že na Velkém náměstí bude parkování od 7 do 18 hodin zpoplatněno i v neděli. Parkovací kartu zde budou moci využívat pouze lidé s trvalým pobytem v této části města a majitelé nemovitostí. Ostatní návštěvníci budou nuceni zakoupit si parkovací lístek.

„Naším cílem je uvolnit přecpané Velké náměstí,“ vysvětlil místostarosta Jan Hebnar. Změny se dotknou i parkovacích karet, které budou od 1. října vázány na konkrétní registrační značku vozidla a nemohou být přenosné mezi více vozidly. Roční karta se zvýší z šesti na osm tisíc korun, a nově budou muset platit i majitelé elektromobilů.

Podle Mariana Vítka, ředitele Kroměřížské technické služby, se ceny parkovacích karet nezvyšovaly přibližně patnáct let. „Zdražení se nijak výrazně neliší od cen za parkování v jiných turisticky zaměřených městech,“ podotkl Vítek.

Rezidenti a majitelé nemovitostí v nově definovaných parkovacích zónách budou muset platit také zvýšené poplatky za parkování. Cena za roční parkování se bude pohybovat od tisíce do dvou tisíc korun za jedno vozidlo. Další vozidla již budou podstatně dražší.

Lidé na novinky nereagují pozitivně. „Měli byste zdražit krátkodobé parkování pro turisty a nekomplikovat život rezidentům,“ napsal na sociální síti Radim Přádka. „Rezidenti, kteří doposud parkovali na Hanáckém náměstí nebo bydlí v blízkém okolí, nyní nevědí, kde mají parkovat,“ přidal Adam Sandor.