PRAHA

Kritická povodeň ohrožuje Středočeský kraj

Na většině území Středočeského kraje hrozí třetí stupeň povodňové aktivity. Situace je kritická zejména na řece Sázavě. Krizový štáb informoval, že většina obcí má být připravena na povodně. Hasiči a další služby zasahují při stromových pádech a při protipovodňových opatřeních. Výstraha platí pro téměř celé Česko.


Na většině území Středočeského kraje aktuálně hrozí třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity. K mimořádné situaci došlo zejména na řece Sázavě, kde průtok hrozí překonat úroveň stoleté vody. Zhoršená situace se dotýká i povodí Labe. Po zasedání středočeského krizového štábu v Praze to médiím sdělila hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Podle hejtmanky se oproti čtvrteční situaci prognózy ještě zhoršily. V současnosti je nejvyšší stupeň povodňové aktivity vyhlášen v 23 z 26 obcí s rozšířenou působností. Výjimky tvoří Kladno, Slaný a Rakovník. „Ta situace opravdu není dobrá. Nejhorší to pravděpodobně bude na řece Sázavě, kde může nastat situace, kterou tato řeka v novodobé historii nezažila,“ doplnila hejtmanka.

Středočeští hasiči evidovali k 16. hodině 91 událostí, z toho 15 dopravních nehod, 59 technických zásahů a 55 událostí souvisejících s aktuálním počasím. „Rozřezáváme popadané stromy, dobrovolní hasiči plní a rozváží pytle s pískem a provádí protipovodňová opatření,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. Zhoršené meteorologické podmínky ovlivnily i provoz vlaků, například mezi Jílovým u Prahy a Týncem nad Sázavou, kde vlak narazil do skály spadlé na koleje. V úseku je zajištěna náhradní doprava.

Pecková dále informovala, že situace v povodí Vltavy je zatím zvládána díky kaskádám na Vltavě. Povodí Labe je ovšem závažnější, zejména v jeho střední části, zatímco v povodí Ohře by mělo být vše v pořádku. Vodní nádrž Želivka nebude zadržovat vodu, protože prioritou nádrže je pitná voda a její kvalita.

„Všechny obce mají k dispozici potřebné informace a musí být připraveny na základě svých povodňových a evakuačních plánů,“ uvedla Pecková. Krizový štáb bude pravidelně zasedat každý den. Podle aktuálních předpovědí se očekává vyhlášení prvního povodňového stupně v Mělníku v sobotu v 9 hodin ráno. Podmínky pro vyhlášení druhého stupně mohou nastat o půlnoci ze soboty na neděli a třetího stupně v neděli brzy ráno.

Starosta Mělníka Tomáš Martinec (ODS) ujišťuje obyvatele, že aktuálně nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí. „Všechny zainteresované složky jsou připraveny zasáhnout a přijmout příslušná opatření,“ uvedl. Od soboty bude uzavřena cyklistická stezka podél vodních toků, budou odstraněny všechny lodě i mola, břehy budou průběžně monitorovány městskou policií, hasiči a technickými službami.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Miloslav Svatoš potvrdil, že profesionální i dobrovolní hasiči se na povodně připravují již několik dní. Středočeská záchranná služba byla personálně posílena a vězni z Příbrami a Vinařic připravují pytle s pískem. K dispozici jsou také náhradní lůžka a zdroje elektrické energie.

Meteorologové rozšířili výstrahu na extrémní povodně pro téměř celé Česko s výjimkou západu Čech. Nejvyšší riziko rozvodnění řek je předpokládáno o víkendu, kdy má vydatně pršet až do noci na pondělí. Situaci ještě zhorší silný vítr, který se očekává po celé zemi.