VYSOČINA

Kraj Vysočina investuje 1,495 miliardy do pečovatelských služeb

Jsou to právě pečovatelské služby, osobní asistence, nabídka služeb denních stacionářů nebo odborné poradenství, které vhodně doplní krajskou síť. Systém by se nově měl rozrůst nejen o nové kapacity v těchto organizacích, ale také o služby samotné.

„Jednou z posil sítě bude IGF Care Centre Třebíč, které se zaměřuje na klienty s roztroušenou sklerózou. A to především v situacích, kdy se nemocní stanou závislými na pomoci pečujících a ve svém stavu nebudou moci setrvávat v domácím prostředí,“ uvedl radní Kraje Vysočina pro sociální oblast Jan Tourek. Kapacita třebíčského centra je patnáct lůžek. Podle informací radního Tourka je tato specializovaná služba novinkou.

Ministerstvo práce a sociálních věcí letos pošle na Vysočinu na financování sociálních služeb 1,319 miliard korun, dalšími 176 miliony korun fungování sociálního systému podpoří kraj. Rozšíření sociálních služeb, které bude schvalovat krajské zastupitelstvo, by v budoucnu znamenalo navýšení podpory přibližně o dalších 44,6 milionů korun.