PLZEŇSKO

Kraj slavnostně otevřel opravené silnice na Domažlicku a Tachovsku

Během prázdninového období zprovoznila SÚSPK další dvě stavby, které významně vylepší frekventované silnice v Plzeňském kraji. Jedná se o komunikace II/193 Horšovský Týn – Domažlice a II/605 Velké Dvorce – Přimda.


V pátek 5. září 2024 je za účasti náměstka pro oblast dopravy Pavla Čížka Plzeňský kraj slavnostně otevřel. 

„Úsek silnice II/ od konce města Horšovský Týn po začátek města Domažlice byl opravován ve třech etapách od 27. června do 26. srpna 2024. Vzhledem k tomu, že šlo o celoplošnou opravu, museli řidiči počítat s objížďkami,“ upozornil náměstek hejtmana Plzeňského kraje Pavel Čížek a dodal: „To znamená, že po odfrézování krytových vrstev vozovky byla položena nová ložní a obrusná vrstva vozovky.“ Silnice má nezpevněné krajnice a byla osazena směrovými sloupky.  Zbývá v celé trase doplnit lokálně silniční svodidla, dokončit odláždění propustků a provést obnovu vodorovného dopravního značení v celé trase. To vše už se děje za plného provozu. Celková délka opravené komunikace činí 8.400 m.

„Stavba byla financována z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury pro letošní rok. Předpokládaná cena podle projektu byla 133 mil. Kč včetně DPH. Po výběru zhotovitele klesla cena podle smlouvy o dílo na 47 mil. Kč včetně DPH,“ zdůraznil Pavel Čížek. 

Rovněž úsek silnice II/605 Velké Dvorce – Přimda byl opraven celoplošně. Stavba probíhala v úseku od pracovní spáry cca 424 m za rozjezdem křižovatky se silnicí III/1978 v obci Velké Dvorce až na začátek města Přimda. Celková délka činí 2 168 m. 

„Tato stavba má ještě druhou část a tou bude průtah obcí Přimda. V Přimdě ale chystají výstavbu nového chodníku, kde je investorem Město Přimda. SÚSPK proto čeká na zahájení prací, aby silnice byla opravována souběžně s výstavbou chodníku,“ upozornil Pavel Čížek. Stavba byla spolufinancována z dotačních finančních prostředků SFDI. Celkové náklady stavby činí 14 mil. Kč bez DPH.