PLZEŇSKO

Kraj chce udržet prodejny v malých obcích

Rada Plzeňského kraje schválila poskytnutí dotací z dotačního titulu „Podpora prodejen v malých obcích PK 2024“ v celkové výši 3 313 000 tisíc korun.


 „Tento dotační titul napomáhající zachování malých prodejen v obcích vyhlašuje Plzeňský kraj už od roku 2018. Nově byla tato podpora na zachování dostupnosti služeb obyvatel na venkově ještě rozšířena ještě o podporu pošt Partner,“ upozornil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, IT a evropské záležitosti Petr Vanka a upřesnil, že oba dva dotační tituly byly vyhlášeny v rámci dotačního programu Zajištění obslužnosti venkova 2024. Alokováno v něm bylo z krajského rozpočtu celkem 10 milionů korun.

Oproti loňskému roku byl rozšířen okruh obcí, které mohou žádat o dotaci. Jsou to obce do 500 obyvatel a nově obce do 2000 obyvatel, které žádaly o dotaci pro svou část obce s počtem obyvatel do 500. A nově mohly požádat i o vyšší finanční částku než v předešlých letech: 250 tis. Kč, jde-li o prodejnu, kterou provozuje obec; 100 tis. Kč, pokud obec hradí náklady prodejny na energie z vlastního rozpočtu a 60 tis. Kč, resp. 30 tis. Kč na příspěvek provozovateli prodejny. „Zvýšila se i částka na podporu pojízdných prodejen. Ta nyní činí 25 tisíc korun,“ doplnil náměstek hejtmana Petr Vanka. Sběr žádostí o dotace proběhl v druhé polovině měsíce dubna. „Obce podaly 48 žádostí, zahrnující celkem 57 prodejen, z toho 46 kamenných a 11 pojízdných, s celkovým dotačním požadavkem na 3 313 000 Kč. Uspokojujeme ho v plné výši,“ uzavřel P. Vanka a upřesnil, že z uvedeného krajského dotačního titulu jsou podporovány zejména obecní prodejny, prodejny provozované živnostníky a pojízdné prodejny.