PLZEŇSKO

Kraj dá 29 milionů na covidové odměny zdravotnickým záchranářům

Rada kraje odsouhlasila zaslání žádosti ve věci kompenzace nákladů na platy zaměstnanců Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje (ZZS PK) a uložila hejtmanovi kraje Rudolfu Špotákovi tuto žádost podepsat.


V tomto dokumentu, který bude odeslán ministru zdravotnictví ČR a Vládě ČR Plzeňský kraj žádá o úhradu částky představující dopady do platů zaměstnanců ZZS PK související s rozhodnutím ministerstva v roce 2021.

Na podkladě rozhodnutí Nejvyššího soudu České republiky bylo podáno na ZZS PK, jakožto zaměstnavatele, téměř 200 žalob na doplatek platu. Na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR ze dne 23. 4. 2024 a po projednání této skutečnosti s Plzeňským krajem se proto ZZS PK rozhodla, že odměny/doplatky k platům svým zaměstnancům vyplatí.  ZZS PK musí vynaložit na doplatky platů 29 mil. Kč. Tyto doplatky souvisejí s mimořádnými odměnami zdravotníků za II. vlnu pandemie Covid-19 v roce 2021.

„Finanční prostředky na odměny zdravotníků nyní proto musí poskytnout ZZS PK její zřizovatel, tj. Plzeňský kraj, ze svého rozpočtu prostřednictvím mimořádného rozpočtového opatření. Proto také žádá ministerstvo o jejich úhradu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.  Podle jeho slov se zvýšené mzdové náklady v souvislosti s vyplacenými doplatky platu pracovníků ZZS PK projeví i v následujícím roce. „Tyto prostředky již uhradí kraj v rámci zvýšeného provozního příspěvku ZZS PK,“ dodal Pavel Hais.