BUDĚJOVICKO

Koupaliště v jižních Čechách: Návštěvnost klesla kvůli počasí a cenám

Letošní sezóna na koupalištích v jižních Čechách zaznamenala pokles návštěvnosti kvůli nepříznivému počasí a zvýšeným cenám vstupného. Některá místa, jako českobudějovická plovárna, hlásí pokles o pět procent, jiná až o třicet.


Drtivá většina koupališť v jižních Čechách zaznamenává letošní sezónu pokles návštěvnosti. Provozovatelé poukazují na to, že počasí nebylo doposud příliš přívětivé, což se projevilo chladnějšími a deštivějšími dny a tedy i menším počtem návštěvníků.

Například na českobudějovické plovárně se návštěvnost letos snížila přibližně o pět procent ve srovnání s loňskem. Jsou však i místa, kde se počet rekreantů propadl až o třicet procent. Hlavními důvody nejsou pouze nedostatek slunečných a tropických dnů, ale také zvýšené ceny vstupného, které se v některých případech dramaticky zvýšily.

Na druhou stranu existují i výjimky. Například přírodní koupaliště v Borovanech tento rok hlásí zvýšený zájem a eviduje stovky návštěvníků navíc oproti minulému roku. Této situaci nahrává nejen specifická nabídka služeb, ale také nižší ceny vstupného.

Provozovatelé se snaží přilákat více lidí různými akcemi a slevami, aby se situace zlepšila. Navzdory všem snahám je však jasné, že letošní sezóna bude z pohledu ekonomiky pro mnohá koupaliště zklamáním.

Podle dostupných informací to vypadá, že pokud se počasí během léta nezlepší, negativní trend se nezvrátí. To by mohlo mít nepříznivý dopad nejen na koupaliště samotná, ale i na místní ekonomiku, která z turismu částečně žije.