PARDUBICKO

Kontroverzní biofarmy v Pardubicích znepokojují místní

Kontroverze a rozruch obklopují plánované stavební projekty v zahrádkářské kolonii nedaleko loděnice Arosa v Pardubicích. Skupina majitelů parcel chce využít právní skulinu v územním plánu, aby na svých pozemcích vybudovala biofarmy.

Podle územního plánu města Pardubic lze na pozemcích stavět pouze zahradní domky, ovšem majitelé se rozhodli pro postup, který jim umožní toto omezení obejít. Tvrdí, že mají v úmyslu postavit oficiální biofarmy, které jsou podle stávajících předpisů povoleny.

„Už jsem získal zprávy od místních obyvatel, že potenciální investoři si oblast prohlížejí ve velkých, drahých vozidlech. Nepřipomínají farmáře,“ uvedl František Brendl, radní Pardubic zodpovědný za územní plán.

Brendl dodává, že povolovací proces výstavby zatím kvůli legislativním pravidlům prochází. „Nicméně to neznamená, že výstavba bude skutečně povolena. Proces je daleko od rozhodnutí a věřím, že hlavní překážkou bude řešení příjezdové cesty,“ uvedl Brendl.

Petr Kvaš, zastupitel za ODS, který měl územní plán na starosti v minulém volebním období, je také skeptický ohledně šancí stavebního projektu na schválení. „Jedná se o citlivou záležitost. Ukazuje se, že stávající územní plán je zastaralý a potřebujeme nový, který by podobné zneužití předpisů eliminoval,“ prohlásil Kvaš.

Místní majitelé zahrádek jsou z vývoje situace velmi znepokojeni. V současnosti se rekreují v relativním klidu nedaleko centra města. Výstavba šesti velkých vil by tuto pohodu zásadně narušila. „S ostatními sousedy jsme založili spolek a budeme proti výstavbě aktivně bojovat,“ uvedl Luděk Fiedler, jeden z majitelů nemovitostí v oblasti. Podle Fiedlera nové biofarmy neodpovídají původnímu smyslu projektu a jedná se pouze o snahu obejít stávající regulace.

Napětí mezi developery a starousedlíky bude patrně narůstat. Pro stavebníky je klíčové, aby své projekty stihli realizovat před tím, než bude přijat nový územní plán, který by podobné záměry neumožňoval. „Nový územní plán by měl odstranit právní díry, které nyní tito investoři zneužívají,“ uzavřel Brendl.