BUDĚJOVICKO

Komfortní karavanové stání na Kvildě od Jana Švarce

Komfortní karavanové stání na Kvildě mohou využívat majitelé těchto vozů a vyprázdnit kazety, spláchnout a načerpat vodu. Na pozemku je místo pro dvacet karavanů a preferuje se pohodlí návštěvníků.


„Člověk přijede, vylije kazetu, zaklapne dekl, spláchne. A potom si ještě může vyčistit tu kazetu zvenčí,“ vysvětluje majitel karavanového stání na Kvildě Jan Švarc, zatímco ukazuje výlevku určenou pro karavanisty. Kromě toho, mohou návštěvníci také načerpat vodu. „Normálně z vodovodního řadu, máme připojenou nerezovou výlevku s redukcí na hadici, případně je možno načerpat pitnou vodu do kyblíku, kropáče, jak je kdo zvyklý. Pro letošní zimní sezonu připravujeme tento sloupek ve vyhřívané verzi, aby i v zimě mohli turisté čerpat vodu,“ dodává Švarc.

Na jeho pozemku na šumavské Kvildě je místo pro dvacet karavanů. „Plnou kapacitu jsme zatím nikdy neměli obsazenou a ani to není naším cílem. Chceme, aby se tu lidé cítili příjemně. Momentálně máme poloprázdno a přes víkend tu bývá tak dvanáct až čtrnáct aut,“ komentuje majitel.

Mezi návštěvníky karavanového stání byli například i Ilona a Pavel. „Máme rádi takovou tu volnost, kdy si můžete zajet, kam vás napadne, přejet jinam, když je škaredé počasí, prostě si děláte, co chcete. Akorát v dnešní době to začíná být dost drahé a je to hodně sledované, už nemůžete kdekoliv zastavit, zakempovat, vyspat se, musíte dodržovat nějaká pravidla,“ popisuje Pavel. Tento víkend dorazili na Kvildu z Telče. „Chtělo se nám zrovna na Šumavu. Já chci navštívit místa, která se týkají seriálu Policie Modrava, protože tam byly krásné záběry, které jsem obdivovala. Tam bychom chtěli mimo jiné vyrazit,“ dodává Ilona.

Jihočeský kraj podpořil vznik nových a modernizaci stávajících karavanových stání dotacemi. „Bylo poskytnuto celkem 12 milionů korun za tři roky. Za dva roky se zdvojnásobil počet míst pro tento typ cestování a souhrnně může region nabídnout až 70 karavanových stání s kapacitou 15 tisíc osob,“ uvádí mluvčí Jihočeské centrály cestovního ruchu Jana Píchová. Nejvíc karavanových stání je na Třeboňsku, což z této oblasti dělá atraktivní destinaci pro karavanisty.