ÚSTECKO

Kolaps vyhlídkové plošiny. Policie obvinila dvě osoby

V souvislosti s loňským kolapsem vyhlídkové plošiny v Markvarticích na Děčínsku policejní vyšetřovatelé obvinili jednu fyzickou a jednu právnickou osobu z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Informaci potvrdila mluvčí krajské policie Veronika Hyšplerová.

Incident, při kterém se osm dětí a jejich praktikant zřítilo z vyhlídkové věže, nastal v okamžiku, kdy na plošině bylo mnohem více lidí, než dovoloval návštěvní řád. Ten stanovoval maximální kapacitu na čtyři osoby, avšak během nehody se na plošině nacházelo údajně až patnáct osob. Podlaha pod jejich vahou nevydržela.

Oběti nehody byly okamžitě transportovány do nemocnic v Praze, Ústí nad Labem a Děčíně, a po týdnu se všechny zraněné osoby podařilo lékařům propustit.

Podle mluvčí policie nebudou v tuto chvíli poskytovány další podrobnosti. Obviněná právnická osoba může být jakákoli firma, spolek nebo obecně prospěšná společnost.

V reakci na incident bylo rozhodnuto obecními zastupiteli, že zbytky dřevěné vyhlídkové plošiny budou zbourány a odstraněny. Obec se rovněž dohodla se zástupci Spolku Triangl, že zruší i ohniště, které představovalo další bezpečnostní riziko.

V únoru tohoto roku oznámil starosta obce Tomáš Renka, že vyhlídka bude zakonzervována. Zůstane zde jen posezení a přístřešek, což umožní turistům úkryt v případě nepříznivého počasí. Plánuje se také vybudování cesty pro hasiče, která povede přes soukromý pozemek s majitelem, jehož byla již dohoda uzavřena. Obnovení ohniště se však už neplánuje.

Markvartická vyhlídka se tak stala místem s mnoha historickými kompromisy a jednáními, které měly zajistit bezpečí a dlouhodobou funkčnost pro místní obyvatele a návštěvníky.