PLZEŇSKO

Klatovská porodnice otevřela rodinný pokoj. Je civilnější

Nejen kvalitní péče, klid a pocit bezpečí. Nově a stále častěji si ženy během pobytu v porodnici přejí také přítomnost blízké osoby nebo prostředí, které více připomíná domov.


Právě proto zprovoznila od října porodnice Klatovské nemocnice novinku, kterou je rodinný pokoj. Kromě obvyklého vybavení nadstandardu je pokoj i více civilnější, je vybaven běžným nábytkem a s ním i pohodlnou manželskou postelí, kdy s rodičkou může být po celou dobu pobytu v nemocnici například tatínek dítěte nebo starší sourozenec nebo jakýkoli doprovod. Pobyt v rodinném pokoji včetně doprovodu stojí 1000 korun za noc. Doprovod si může doobjednat stravu. Maminka pak využívá všechny benefity porodnice včetně bufetového stravování. 

„Porod je velmi emotivní záležitost, kdy si maminka i tatínek přejí, aby si odnesli kromě zdravého miminka hlavně příjemné, pozitivní pocity, a aby pro ně bylo narození dítěte jedním z nekrásnějších okamžiků života. Snažíme se proto své služby neustále vylepšovat a rodinný pokoj, kde může být s rodičkou přes noc jakákoli blízká osoba, je dalším krokem,“ popisuje vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Markéta Burešová s tím, že nejčastějším doprovodem bude zřejmě tatínek miminka. Může to být ale i starší dítě maminky.  

Rodinný pokoj jednoduše nabízí velmi přátelské prostředí, které dovolí rodině zůstat spolu během i po porodu. Pro tento pokoj neplatí návštěvní hodiny, funguje jako pokoj hotelového typu. Je komfortně vybaven manželským dvoulůžkem, LED televizí, lednicí, rychlovarnou konvicí a samozřejmě vlastním sociálním zařízením. I nábytek jako noční stolek, nebo skříňky jsou v dekoru dřeva. „Samozřejmě budeme s maminkami dále mluvit a zjišťovat jejich potřeby a pokoj dále dovybavovat. Věříme, že takovou službu ženy ocení,“ doplňuje vrchní sestra.

Porodnice Klatovské nemocnice disponuje standardními dvoulůžkovými pokoji, které jsou vybavené vlastním sociálním zařízením, televizorem, nočními stolky a skříňkou a samozřejmě postýlkami a zázemím pro péči o dítě, jako je přebalovací pult, váha nebo vestavěná vanička. Dále jsou k dispozici dva nadstandardní jednolůžkové pokoje, kde je navíc lednice, mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice a další drobné vybavení. Pobyt zde stojí 500 korun na noc. A nově tedy nabídku doplňuje rodinný pokoj. Rodička ho může využít, pokud je volný ve chvíli, kdy je přijata k porodu.

Klatovská porodnice je po fakultní nemocnici druhou největší porodnicí v Plzeňském kraji. V posledních letech se zde pravidelně rodí 700 až 900 dětí ročně. To na jednu stranu zaručuje vysokou erudici a zkušenost celého týmu, ale zároveň je to číslo, které stále umožňuje zachovat si punc příjemné poklidné okresní porodnice s rodinnou atmosférou. Porodnice je umístěna v nejvyšším patře nové hlavní budovy z roku 2012 a má k dispozici nejen moderní zázemí včetně porodních boxů, ale i špičkové přístrojové vybavení. Porodnice je držitelem certifikátu Baby Friendly Hospital.

 „Zajišťujeme komplexní porodnickou péči od 34. týdne těhotenství. Prenatální servis pak poskytujeme i všem těhotným z privátních ambulancí od 36. týdne těhotenství. U každého porodu je přítomen pediatr. Upřednostňujeme fyziologické vedení porodů bez zbytečných zásahů. Respektujeme fakt, že porod je primárně proces zcela přirozený a vítáme, pokud je se ženou u porodu partner nebo jiná blízká osoba. Dítě přikládáme k prsu matky co nejdříve a péče o fyziologické novorozence probíhá v režimu rooming-in se snahou o plné kojení,“ popisuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Bohumil Kuneš.

Porodnice dále poskytuje alternativní možnosti v I. a II. době porodní a přizpůsobuje se i případnému individuálnímu porodnímu plánu rodiček po předchozí konzultaci. Od roku 2022 je rodičkám k dispozici kromě běžné stravy i takzvané bufetové stravování, kde si žena může vzít v kuchyňce a z lednice kdykoli během dne i noci cokoli z nabídky, na co má právě chuť. K dispozici jsou ovoce, jogurty, tvarohové či smetanové dezerty, cereálie, ovocné svačinky, šunka, sýr ale i kefírové a čerstvé mléko, džemy, med a ovocné nebo bylinkové čaje i bílá káva. Pro těhotné ženy pořádají porodní asistentky těhotenské kurzy a pro zdravý vývoj dítěte pak dětské sestry babymasáže. 

Rodinný pokoj 

K dispozici od 3. 10. 2024

Civilnější - připomíná víc domácí prostředí (nábytek, vybavení - postupně doplňujeme i dle přání žen)

Kromě vybavení odpovídající nadstandardnímu pokoji má manželskou postel pro pobyt s partnerem či jiným doprovodem