BUDĚJOVICKO

Kemp Radava u Orlíku končí

Městský úřad v Milevsku nařídil odstranění staveb v kempu Radava, největším kempu u Orlíku, kvůli nesouladu s územním plánem. Kemp nebude moci fungovat od konce července a obyvatelé se musí vystěhovat do tří měsíců. Povodí Vltavy plánuje odvolání a změnu územního plánu na rekreační oblast.


Městský úřad v Milevsku rozhodl o odstranění staveb v kempu Radava, největším kempu u Orlíku. Úřad zjistil, že mnoho staveb v kempu zasahuje do vodní plochy, což není v souladu s územním plánem. Povodí Vltavy by mělo provoz kempu ukončit k poslednímu červenci. Přibližně do tří měsíců se pak obyvatelé budou muset vystěhovat.

Kemp Radava má dlouhou tradici sahající až do šedesátých let a byl jedním z nejvyhledávanějších cílů v tehdejším Československu. S rozlohou přes patnáct hektarů je to největší kemp na Vltavě. Jan Malík, který sem jezdí od dětství, patří mezi mnohé, kteří si zde možná tratí poslední dovolenou, protože mnoho návštěvníků kempuje mimo definované území, často v lese nebo na vodní ploše, jak zjistily úřady.

„Pokud se podíváte od cesty nahoru, uvidíte karavany. Toto je právě území, které je předmětem sporu, protože není vymezeno jako rekreační území podle platného územního plánu obce Kovářov,“ vysvětlil ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Překvapivě, ještě na začátku osmdesátých let bylo v dokumentech toto území určeno k rekreaci a plánovala se zde výstavba nových objektů. Současné plány se však liší. „Těžko se to vysvětluje. Pokud bylo něco schváleno a po dlouhá léta užíváno k rekreaci, proč to nebylo přesně zohledněno,“ dodal Kubala.

„Na tomto místě mohou být pláže, břehy a břehové porosty, ale rozhodně ne stavby, které tam jsou,“ uvedla místostarostka Milevska Markéta Honzíková (STAN). Povodí Vltavy tak musí bezodkladně ukončit provoz kempu a stovky lidí s karavany se musí do konce října vystěhovat. „Jsme z toho všichni úplně hotoví. Přejeme si, aby to fungovalo dál, protože kempování je poslední tradiční českou činností,“ řekla rekreantka kempu Radava Oldřiška Lukášová.

Pro Povodí Vltavy se jedná o klíčový pozemek a stěžuje si na nespravedlivý verdikt. Podnik se hodlá odvolat a požádat o změnu územního plánu. „Nadále připravujeme modernizaci kempu a chceme, aby do budoucna bylo toto území využíváno jako kemp a rekreační oblast,“ potvrdil Kubala. „Doufám, že se rozhodnutí změní a sezona proběhne, jak má, abychom se mohli příští rok opět vrátit,“ řekl rekreant Jan Malík. Kdyby kemp zanikl, státní podnik se obává, že by zde lidé stejně dál tábořili, ale na divoko.