KARLOVARSKO

Karlovy Vary: Triatlonistky Kuříková se Zimovjanovou patří k největším favoritkám Světového poháru

Už poosmé přivítají Karlovy Vary závod Světového poháru v olympijském triatlonu, na který pravidelně přijíždějí také největší hvězdy tohoto sportu. Ani letos nebudou chybět triatlonisté, kteří se představili na olympiádě v Paříži. Bude mezi nimi také Petra Kuříková, která se stejně jako Tereza Zimovjanová řadí k favoritkám ženského závodu. CITY TRIATHLON Karlovy Vary (6.-8. září) ale není jen o Světovém poháru – součástí programu jsou také závody pro veřejnost, děti nebo světelný festival VARY°Z


Na startovní listině závodu Světového poháru, kterým v neděli 8. září vyvrcholí nabitý program CITY TRIATHLONU Karlovy Vary, figurují sportovci 30 zemí z celé planety. Nechybějí zástupci Spojených států amerických, Austrálie, Nového Zélandu, Hong Kongu, Brazílie nebo Jižní Koreji.

Čeští fanoušci přitom budou moci fandit hned devíti domácím reprezentantům, do závodu mužů půjdou Tomáš Zikmund, Filip Tlamka, David Martin a bratři Filip a Šimon Michálkové. V závodě žen se představí Dana Přikrylová s Michaelou Štěrbovou, pro které to bude karlovarská premiéra, a především Petra Kuříková s Terezou Zimovjanovou, které prokázaly v posledních týdnech fantastickou formu. Zimovjanová bojovala až do posledních metrů o medaili na mistrovství Evropy v super sprintu, Kuříková zase vyhrála závod IRONMAN 70.3 Hradec Králové. 

„S formou, kterou teď Petra i Tereza mají, by měly bojovat o umístění v nejlepší pětce,“ věří šéftrenér reprezentace Jan Čelůstka. Diváci by tak mohli sledovat podobně senzační závod jako v roce 2019, kdy vyhrála Vendula Frintová a Petra Kuříková doběhla čtvrtá.

České reprezentantky to ovšem nebudou mít jednoduché. Dle světového žebříčku bude největší favoritkou Italka Bianca Seregniová, která už má na kontě tři triumfy v závodech Světového poháru. V Karlových Varech byla třetí i druhá, zlato jí tedy ve sbírce chybí. Vysoko bude mířit také Američanka Gina Serenová nebo Nizozemka Maya Kingmaová, sedmá žena z Paříže.

V závodě mužů se pokusí na loňský triumf svého reprezentačního kolegy Morgana Pearsona navázat Američan John Reed. Vysoké ambice bude mít i Novozélanďan Tayler Reid či vynikající maďarský plavec Márk Dévay, který byl loni v Karlových Varech druhý.

Závod bude mimořádně atraktivní také díky trati, která je označována za nejkrásnější i nejtěžší ve Světovém poháru. Po plavecké části ve volnočasovém areálu Rolava (1500 m) totiž zavede závodníky do lázeňského centra, které je pod ochranou UNESCO. Tam je čeká 40km cyklistika se sedmi náročnými výjezdy na Zámecký vrch i 10km běh po dlažebních kostkách před kolonádami.

Centrum závodu se bude nacházet na Divadelním náměstí, které se promění v triatlonovou arénu. Postaveny tu budou stánky partnerů, druhé depo, cílová rovinka i tribuna pro několik stovek diváků, kteří budou moci průběh závodu sledovat na LED obrazovkách. Závody Světového poháru bude přímým přenosem vysílat Česká televize – ženy od 10 hodin na ČT Sport, muže od 15 hodin na ČT2.  

Aby si diváci nedělní závody Světového poháru vychutnali naplno, bude pro ně připravena speciální kyvadlová doprava mezi Divadelním náměstím a volnočasovým areálem Rolava. Jízdní řád i více informací o závodě najdete na webu www.citytriathlon.cz.

Zábava na celý víkend

Do Karlových Varů ovšem nemíří jen elitní triatlonisté, ale také stovky rekreačních sportovců a tisícovky fanoušků. Celý program odstartuje už v pátek Českým pohárem žáků a mezinárodním závodem mládeže European Talents.

Také v sobotu dopoledne budou závodit děti – na Rolavě se bude konat Geis Baby Duathlon pro malé sportovce od 1 roku až do 12 let. Těšit se mohou na kombinaci běhu, cyklistiky a běhu, ti nejmenší přitom mohou využít také odrážedla či tříkolky.

Další start bude patřit amatérským triatlonistům, které čeká závod Age Groups složený ze 750 metrů plavání, 20 km cyklistiky a 5 km kola. Na jeho startu bude i tenistka Barbora Strýcová, která si jen čtyři měsíce po narození dcerky Josefíny užije svou triatlonovou premiéru. „Těším se! Jsem velký amatér. Neználek. Ale ráda si to vyzkouším a budu to brát spíš s nadhledem. Na druhou stranu ale chci důstojně dokončit, když do toho jdu,“ říká s úsměvem semifinalistka Wimbledonu z roku 2019.

Amatérští sportovci se mohou těšit na stejně kvalitní zázemí a stejně nádhernou trať, jakou si užijí o den později účastníci Světového poháru. Jejich závod je přitom součástí Českého poháru v krátkém triatlonu.

Ani v cíli ale tenhle nabitý den neskončí! Po setmění se totiž nejkrásnější karlovarské budovy rozzáří za pomoci laserů a videomappingu při světelném festivalu VARY°ZÁŘÍ. 

Pomoct dobré věci

Letošní ročník CITY TRIATHLONU Karlovy Vary má také krásný charitativní rozměr. V pondělí 2. září odstartovala na portálu Aukro.cz dražba unikátních předmětů, které nelze zakoupit. Na pomoc dobré věci je věnovali partneři závodu.

Výtěžek z aukce pak bude předán handicapované Janičce, které je diagnostikován dětský autismus a těžká mentální retardace, část těchto prostředků pak bude použita na rehabilitace v karlovarské multisenzorické místnosti Snoezelen.

Do aukce se může zapojit kdokoliv a vydražit jeden z unikátních předmětů či zážitků, mezi kterými jsou limitované hodinky PRIM z kolekce pro pařížské olympioniky, individuální prohlídka unikátních těžebních strojů SUASu, LEGO kamion Geis, který existuje jen v pěti exemplářích a má vysokou sběratelskou hodnotou, či běžecká vesta značky On, která se v Česku neprodává.