KARLOVARSKO

Karlovy Vary: Rekonstrukce Keramky má začít na jaře 2025 (TV Západ)

Strategický projekt Karlovarského kraje Rekonstrukce a modernizace Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech za zhruba 1,5 miliardy korun se v současné době posouvá do fáze dokončování projektové dokumentace.


Stavební práce by měly začít podle plánu příští rok na jaře.

„Vedle toho nám běží dílčí zakázky, jako je třeba BIM manažer nebo koordinátor stavby. Pro nás je zásadní mít do května příštího roku smlouvu se zhotovitelem. To znamená, my teď potřebujeme co nejrychleji dokončit projekt a zahájit zakázku na stavitele, který tu celou školu postaví,“ uvedl radní Karlovarského kraje Patrik Pizinger.

Termín zahájení je podle vedení Kraje reálný. 

„Zatím je to pořád reálné. My jednáme i s projektovým týmem o to, aby už nám vytipovali, o kolik by šlo případně zkrátit ty práce stavební. To znamená, oni procházejí tu projektovou dokumentaci a navrhují i kroky k tomu, abychom to dokázali urychlit,“ přiblížil radní. 

Rekonstrukce a obnova historické části objektu školy, na kterou bude navazovat nová budova, umožní vytvoření kompetenčního centra pro tradiční obory kulturních a kreativních průmyslů a Centra designu jako centra inspirace a posilování kreativity. Vše poběží za provozu školy, ale pracovat se bude vždy v jiné budově.

„Jedna část je uzavřená, takže tam bude probíhat rekonstrukce a pak samozřejmě bude přístavba. Do provozu školy to samozřejmě nějak vždycky zasáhne,“ dodal Pizinger.

Projekt je financován z větší části z Operačního programu Spravedlivá transformace. V červnu letošního roku obdržel Karlovarský kraj rozhodnutí o poskytnutí dotace s finančním příspěvkem EU ve výši téměř 1,2 miliardy korun. Podrobnosti k projektu najdou zájemci na stránkách s odkazem v textové části reportáže.