KARLOVARSKO

Karlovy Vary: Po demolici pavilonu G vznikne i Onkologické centrum (TV Západ)

Generel Karlovarské krajské nemocnice pokračuje připravovanou demolicí dlouhodobě nevyužívaného pavilonu G. Na jeho místě vyrostou pavilony G1 až G3, ve kterých vzniknou nová oddělení emergency, endoskopie, gynekologie, interní medicíny, kardiologie, neurologie a traumatologie.


V minulosti sloužily prostory pro administraci a sklady, ale i kuchyň a prádelnu.

„Výběrové řízení dopadlo tak, že z předpokládaných 14 milionů jsme vysoutěžili společnost, která se dostala zhruba na polovinu té ceny, začne neprodleně po podpisu smlouvy a následně samozřejmě začne samotná realizace nového pavilonu G, na jehož první etapu už jsme schválili Zastupitelstvem půl miliardy korun, což bude znamenat rozšíření emergency plus přípravu na ty další etapy G1, G2, G3, kde budou jak komplexní onkologické centrum, tak další obory,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Podle plánů budou nové pavilony G2 a G3 také sídlem Komplexního onkologického centra. 

„Teď ta půl miliarda jde z krajských zdrojů, nicméně tak, jak avizoval ministr zdravotnictví, jsou připraveni se podílet právě na realizaci Komplexního onkologického centra, což jsou ty etapy další a tam ta jednání samozřejmě probíhají,“ popsal hejtman. 

I v chebské části Krajské nemocnice se onkologické péče nyní týkají investice, a to zhruba ve výši 200 milionů korun. 

„Onkologické pracoviště v Chebu zůstane v plném rozsahu. Ono je teď modernizováno z Národního plánu obnovy, jak přístrojové vybavení, tak modernizována ta lůžková část a počítáme s ním v rámci onkologických pracovišť Karlovarského kraje, kde bude poskytovat ty stávající služby jako poskytuje dnes,“ potvrdil Kulhánek. 

V rámci podpory onkologické péče v kraji se také podařilo letos v červenci plně zprovoznit onkologickou ambulanci v areálu nemocnice v Karlových Varech, včetně plnohodnotného podávání chemoterapie. Spolu s pracovištěm v Chebu se tak stává základem budoucího centra onkologie v Karlových Varech.