KARLOVARSKO

Karlovarský kraj: Podpora venkovských hospůdek i zvýšená alokace. Nový Program na obnovu venkova reaguje na potřeby obcí

Za účelem zlepšování života obcí o malém počtu obyvatel je každoročně vyhlašován Program obnovy venkova. Krajským radním byl na jednom z jejich posledních zasedání předložen ideový návrh tohoto titulu, který oproti předchozímu období dozná změn. Nově budou moci starostové obcí zažádat o podporu na provoz venkovských hospůdek, dojde k navýšení alokace u jednotlivých podprogramů a čerpání dotace bude variabilní.


V plánovacím období 2025–2028 bude program členěn na tři podprogramy. První je určen na zlepšení občanské vybavenosti a venkovské zástavby. Ročně si mohly obce žádat o 250 000 korun, od příštího roku to bude o 50 000 korun víc. Za čtyřleté období tedy celkem 1,2 milionu korun. „Obcím nově nabídneme možnost předvyčerpat vyšší částku než roční stanovený limit a v prvním roce mohou požádat až o 600 000 korun. Někteří starostové totiž spoří a dotaci čerpají najednou, tím pádem zůstávají volné prostředky. Při velkém množství požadavků pak dostane přednost vždy menší obec,“ shrnuje novinky v prvním podprogramu, ve kterém mohou žádat obce do 10 tisíc obyvatel, radní pro oblast rozvoje venkova Vít Hromádko.

Druhý podprogram byl historicky zaměřený na venkovské prodejny, nově bude kraj přispívat také na provoz venkovských hospůdek. „Smyslem toho je podpořit komunitní život a hospůdka bývá v některých malých obcích jediné místo, kde se obyvatelé mohou potkávat. Padesátitisícová dotace jim pomůže s úhradou nájmu a energií,“ vysvětlil radní Hromádko. V podprogramu se kromě účelu rozšíří také okruh potencionálních žadatelů. Původně totiž mohly žádat pouze obce do 1 000 obyvatel, nyní jsou to obce do 3 000. Na příspěvek tak v rámci podprogramu 2 dosáhne celkem 118 obcí v regionu. 

A konečně podprogram č. 3, ze kterého mohou čerpat místní akční skupiny. Ty mohou nově získat 1 milion korun (původně 920 000 korun) a zvýší se také dotace pro mikroregiony, z 450 000 korun na 500 000 korun. Celková roční alokace programu se přitom zvýšila o přibližně 10 milionů korun. 

Ideový návrh bude zpracován do pravidel dotačního programu a následně projednán. Zastupitelstvo Karlovarského kraje ho bude mít na programu dne 9. 12. 2024, v den schválení krajského rozpočtu na následující rok.