PLZEŇSKO

Jiřičky se na Plzeňsku schovávají před větrem a deštěm

Prudké ochlazení, avizovaný trvalý déšť a výkyvy počasí tento víkend potrápily nejenom lidi, ale i některé druhy ptáků.


Zatímco zdravý základ populace a starší zkušenější jiřičky a vlaštovky začaly opouštět svá hnízdiště zhruba před týdnem až dvěma týdny, velká hejna letošních mláďat, a to jak z první i druhé vlny hnízdění, můžeme u nás sledovat ještě dnes.

"Letos se jiřičkám a vlaštovkám alespoň u nás na západě Čech zadařilo, a tak já stejně jako většina kolegů i z jiných záchranných stanic, jsme se stali svědky něčeho, s čím jsme se za svou praxi ještě nesetkali," líčí šéf plzeňské zíchranné stanice živočichů Karel Makoň a umiňuje, že obrovská hejna převážně mladých (letošních) jiřiček se shromažďují pod balkony, přesahy fasády a v nejrůznějších zákoutích před deštěm, větrem a predátory.
Desítky ptáků zalétávajících do budov, bytů a objektů, ale i desítky ptáků následně uvězněných právě v budovách, odkud by se bez lidské pomoci ven nedostaly. A bohužel i desítky ptáků vysláblých či uhynulých přímo na zemi, ulici či pod hnízdy.

"Minimálně tři sta až čtyři sta jiřiček obecných se šikovně před deštěm a větrem schovávalo na drátu konstrukce pro popínavé rostliny ve vnitrobloku  pod balkonem nového několikapatrového komplexu obytného domu v Papírnické ulici," popisuje Makoň.

Jeden z nejvíce obsazených drátů však vedl nešikovně v úrovni spodní hrany lamelového odvětrání několikapatrových a neprodyšně uzavřených nadzemních garáží. Napevno navařené robustní kovové lamely byly od drátu tak blízko, že několik jiřiček proskočilo spodní mezerou přímo do budovy. Zatímco dovnitř to šlo hladce, najít cestu proti směru lamel ptáci pak už nedokázali.

"A tak kdyby si jich jeden z uživatelů garáže nevšiml a nezavolal nám, tak by téměř se stoprocentní jistotou všechny jiřičky, které jsme nakonec v garáži pochytali, zcela určitě uvnitř uhynuly. Celkem jsme v garážích odchytili a ven vypustili 36 jiřiček, přičemž všechny jiřičky byla letošní mláďata! Součástí akce bylo samozřejmě i operativní zabezpečení a zapletivování kritického odvětrávajícího okna s lamelami v celkové délce 4,5m x 50 cm," říká Kare Makoň.

"Dalších 46 letošních mláďat jiřiček obecných se schovalo před deštěm do fotoateliéru v Dýšině. Tady jiřičky nalétaly do prostoru otevřenou ventilačkou, a jelikož v ateliéru nejde ani jedno okno normálně otevřít, museli jsme je rovněž v prostoru odchytit (večer za tmy spící) a druhý den za světla a po dešti následně vypustit na hnízdní kolonii v zemědělském družstvu Plzeň - Červený Hrádek. 
V tomto případě však pět jiřiček nepřežilo noc, ale ostatní se na nové lokalitě u jiných jiřiček na kravíně velmi rychle adaptovaly," uvádí zvířecí záchranář.

foto: desop