BUDĚJOVICKO

Jihočeský kraj aktivuje protipovodňová opatření kvůli zhoršené předpovědi počasí

Předpovědi počasí se zhoršily a Jihočeský kraj aktivoval protipovodňová opatření. Hejtman Martin Kuba vyzval k preventivním akcím, včetně stavby ochranných bariér v Českých Budějovicích a snížení hladiny rybníka Jordán v Táboře.


Předpovědi počasí se včera dramaticky zhoršily a Jihočeský kraj musel reagovat. Hejtman Martin Kuba z ODS oznámil, že kraje musely přijmout opatření na ochranu před povodněmi, a požádal starosty o aktivaci nejvyšších stupňů protipovodňových ochran. 'Ačkoliv by se předpovědi nemusely naplnit, rozhodně nechceme nic riskovat,' uvedl Kuba.

Podle hejtmana budou největší problémy v sobotu po poledni. 'Nikdo z nás si nemůže být jistý, že se situace nevyvine ještě horším směrem. Jsem přesvědčen, že na mnoha místech budou opatření preventivní, ale i tak nelze v této chvíli nic riskovat,' dodal.

Například v Českých Budějovicích probíhají intenzivní přípravy. Na Pražském předměstí u řeky Vltavy se staví mobilní protipovodňová stěna a v Havlíčkově kolonii u Malše se vytváří hráz z pytlů s pískem.

Město Tábor také podniká opatření a začalo snižovat hladinu rybníka Jordán. 'Při odbahnění Jordánu před několika lety byla vybudována spodní výpusť, která nám nyní nesmírně pomáhá. Díky ní můžeme regulovat odtok vody a snažit se vytvořit větší retenční prostor, což by pomohlo zbrzdit povodeň,' vysvětluje mluvčí města Luboš Dvořák.

Plánované víkendové akce byly vzhledem k nevyhovujícímu počasí zrušeny, včetně festivalu Táborská setkání. 'Čekali jsme, jestli se předpovědi nezmění, ale s očekáváním silného větru, chladu a prudkého deště by si nikdo slavnosti neužil. Navíc jsme brali v úvahu i zdravotní a bezpečnostní rizika,' dodává Dvořák.

Hejtman zdůraznil důležitost bezpečnosti. 'Prosím všechny, aby co nejvíce komunikovali se starosty a postupovali s maximální opatrností. Kromě deště se očekává i silný vítr, který může způsobit pád stromů,' uzavřel Kuba.