VYSOČINA

Jihlavská zoo láká návštěvníky: návštěvnost vzrostla na 291 tisíc

Jihlavská zoo zažívá úspěšnou turistickou sezónu s 291 tisíci návštěvníky do srpna, což je o osm tisíc více než loni. Překonání rekordu 354 724 návštěvníků je možné, ačkoliv počasí má velký vliv. Letos přilákala zoo mnoho lidí i kvůli hojnosti mláďat, včetně perského levharta a alpak, které se letos narodily.


Jihlavská zoo zažívá mimořádně úspěšnou turistickou sezónu. Od začátku roku do konce srpna prošlo jejími branami již více než 291 tisíc návštěvníků, což je o osm tisíc více než ve stejném období minulého roku. Zoologické zahradě tak svítá naděje na překonání ročního návštěvnického rekordu, který činí 354 724 návštěvníků.

Simona Kubičková, vedoucí marketingu Zoo Jihlava, se k těmto predikcím staví s opatrností. „Aktuální čísla jsou velmi pozitivní, ale před námi jsou ještě čtyři měsíce, během kterých může dojít k čemukoliv,“ říká Kubičková a dodává, že počasí hraje v návštěvnosti důležitou roli. Extrémně horké nebo naopak chladné a deštivé dny mohou totiž chuť lidí na návštěvu zoo výrazně ovlivnit.

Překvapivě letos i během prázdninových tropických dnů lidé jihlavskou zoo hojně navštěvovali. Největší nával návštěvníků přitom zaznamenali 5. července, kdy do zoo zamířilo 4 330 lidí. Srpen pak přinesl návštěvu 66 972 osob, což je o šest tisíc více než vloni. „Možná měli lidé už dost koupání a místo toho vyrazili za zvířaty. Nebo se čekání na chladnější počasí prostě vzdali,“ přemítá Kubičková.

Zvláštností letošního roku je hojnost mláďat, která jsou velkým lákadlem pro návštěvníky. Například čtyřměsíční samička levharta perského, která dovádí ve venkovním výběhu se svou matkou, je mezi návštěvníky velmi oblíbená. Odpoledne pak ve výběhu mohou lidé spatřit samce. Dále je zde i malý samec levharta perského, narozený letos v květnu.

V pavilonu žiraf mohou návštěvníci obdivovat dvojčata koček arabských a v expozici surikat pak rodinku, která se rozrostla o dvě mláďata. Mezi dalšími z nejnovějších přírůstků jsou tři týden staré kapybary, dvě alpaky a křečci velcí. Alpakám se narodila mláďata 4. a 5. září, která již krátce po porodu stála na nohách a pila mléko od matky.

Zoo také pozoruje odrostlejší přírůstky u nyal nížinných, lemurů kata a pekari. Návštěvníci mají možnost vidět tato zvířata a jejich aktivit především ráno a dopoledne, kdy jsou nejvíce čilá.

Horké letní dny jsou náročné nejen pro návštěvníky, ale i pro zvířata. Chovatelé proto zvířata častěji kontrolují a některým druhům poskytují osvěžující sprchy. Například hrošíci jsou na sprchování již zvyklí, zatímco alpaky se učí a po počáteční nejistotě si již sprchování užívají. Tapíři a kapybary si zase hojně užívají své bazény a jiné druhy vyhledávají stín.