BUDĚJOVICKO

Husinecká nádrž přetéká: Vodňany se připravují na evakuaci

V noci začne přetékat Husinecká nádrž, což znepokojuje obyvatele měst a obcí na řece Blanici. Největší obavy mají Vodňany, které se připravují na možnou evakuaci. Povodňová komise a místní hasičské sbory situaci pilně monitorují a evakuace vybraných oblastí začne večer.


V nočních hodinách začne přetékat Husinecká nádrž, což s obavami sledují obyvatelé měst a obcí na řece Blanici. Obyvatelé Vodňan, které se na evakuaci připravují nejvíce, doufají, že přehrada bude pouze přetékat a nebude nutné ji více upouštět. „Bojíme se, snad ji nechají jen přetékat a nebudou z ní víc upouštět,“ vyjádřili své obavy obyvatelé při evakuaci.

V sobotu večer jednala povodňová komise ORP Prachatice, se zástupcem starosty Janem Bauerem, který upřesnil, že Husinecká přehrada se rychle plní a v nočních hodinách se očekává dosažení úrovně bezpečnostního přepadu. „Odtok by pak měl v následujících 24 hodinách kolísat mezi 60 a 30 metry krychlovými,“ informoval starosta Bauer.

Komunikace přes přehradu zatím zůstává průjezdná, ale místo kontroluje policie, která dohlíží na neukázněné řidiče, chodce a „povodňové turisty“. V noci očekávají příchod povodňové vlny do dalších obcí na řece Blanici.

Zástupci Vodňan připravují obyvatele na náročnou noc. Starosta Martin Macháč oznámil, že část obcí, kde je riziko velké vody, bude evakuována. „Obešli jsme celou oblast a někteří chtějí zatím zůstat. Večer se v komisi znovu sejdeme a rozhodneme o evakuaci všech osob z daného území,“ uvedl starosta Macháč.

S obavami očekávají nejhorší scénář. „Když bude odtékající voda z Husince dosahovat 50 kubíků za sekundu, tak u nás to bude okolo 130 až 140. To by odpovídalo povodním z roku 2013,“ varoval.

Evakuace začne po deváté hodině večer, a to zejména v čtvrti Suchomelka. Hasiči pomáhají místním s evakuací cenností a přesunem obyvatel. „Začneme lokalitu evakuovat okolo deváté nebo desáté hodiny večer. Uvidíme, co voda udělá,“ informoval místní hasič Jaroslav Jakš, který ve čtvrti rovněž bydlí.

Evakuace se týká asi pěti domů, třiceti chat a několika dalších objektů. Zvlášť náročné bude přemístění klientů Louckého mlýna, kde jsou nemocní s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demence. „Přesuneme je do nedalekých Chelčic, kde je podobné zařízení,“ dodal Jakš.

Místní obyvatelé se snaží minimalizovat škody. „Pomohla jsem tetě vyklidit cennosti do prvního patra a odvezli jsme ji do bezpečí,“ popsala jedna z obyvatelek, zatímco sledovala rozbouřenou řeku. Stejně jako ostatní netrpělivě sleduje, jak se projeví přetékající Husinecká nádrž.

Obavy z přetékající přehrady sdílí i místní obyvatelé v Husinci. „Jsme tu na velkou vodu docela zvyklí, ale máme strach, co udělá přetékající Husinec. Snad nádrž nechají jen přetékat a nebudou víc upouštět,“ doufá obyvatelka.

Lidé připravují své domy na možnou záplavu pytlů s pískem. Situace připomíná povodně v roce 2002, kdy místní měli ve svých domech dva metry vody plné bahna. „Měli jsme dva metry vody. Všechno zničené. Zbyla mi občanka, oblečení a některé věci, které jsem rychle sbalil při odchodu,“ popisuje místní, sledován situaci u mostu.

Podle hejtmana Martina Kuby se Husinecká nádrž naplní v průběhu večerních hodin a voda začne přetékat. „Máme možná ještě nějakých šest hodin. Až dojde k přetoku, zasáhne to Husinec, Těšovice, Strunkovice, Bavorov, Vodňany, Protivín, Heřmaň a Putim,“ informoval.

Časové odhady a množství vody se neustále upřesňují. „Nechci odhadovat, kdy přesně to nastane a jaké množství vody to bude. Čísla se dynamicky mění,“ uvedl starosta Bauer.

Lidé v Bavorově se již také připravují na evakuaci. „Letos jsme udělali novou fasádu,“ povzdechl si Pavel Hadrava, když sledoval svůj zatopený dům. „Zachránili jsme alespoň nějakou elektroniku, ale není ani kam to dávat,“ dodal s úzkostí.

Podle místostarostky města Bavorov, Miroslavy Podlahové, očekávají další vlnu okolo třetí až čtvrté hodiny ráno. „Stále ještě je prostor pro evakuaci několika lidí, kteří ji zatím odmítají,“ uvedla.

Jana Bendová se svou rodinou musela evakuovat z domu ve Strunkovicích nad Blanicí. „Věci jsme dali do výšek, něco na půdu. Pytle jsme dali k dceřině bytu, před verandu, před vrata i ke dveřím,“ popsala Bendová opatření.

S obavami očekávají, co přinese další noc. „Římovská přehrada se upouští už od rána, ta Husinecká teprve od večera, zbytečně se čeká na noc,“ krčila rameny Bendová.