PLZEŇSKO

Hrubá stavba školy a sportovní haly ve Starém Plzenci je dokončena

Po roce intenzivní práce byla úspěšně dokončena hrubá stavba nové přístavby školy a sportovní haly ve Starém Plzenci. Tento důležitý milník oslavili zástupci města, stavební firmy a dělníci tradiční oslavou „glajcha“, což symbolizuje dosažení nejvyššího bodu stavby.


Stavba, která byla zahájena předáním staveniště zhotoviteli 26. září 2023, je součástí dlouhodobého plánu vybudovat ve Starém Plzenci sportovní halu a rozšířit prostory školy. Celkové náklady na projekt přesáhnou 200 mil Kč. Město investuje nejen do stavby, ale i do moderního gastro vybavení školní jídelny a do interiérové vybavení. Část nákladů tvořil i archeologický výzkum a další práce. 

„Mám radost, že se nám podařilo úspěšně zvládnout první rok této náročné stavby. Čeká nás však ještě hodně práce a náročné koordinace v nadcházejícím roce, aby 1. září 2025 mohli žáci nastoupit do nových lavic, sportovat v moderní hale a stravovat se v nové jídelně,“ uvedl starosta Starého Plzence Jan Eret.

V současné fázi byla dokončena hrubá stavba školní přístavby a sportovní haly. Probíhají práce na hydroizolaci střechy haly a staví se zázemí včetně šaten, sprch a WC. V přístavbě školy se instalují rozvody a připravují rámy pro prosklenou fasádu.

Druhý rok výstavby bude zaměřen na kompletní osazení prosklených fasád, instalaci zateplovacího systému a realizaci vnitřních povrchových úprav. Mimo to budou probíhat práce na vybavení školy a haly, včetně nového moderního gastro provozu s ohledem na funkčnost, bezpečnost i moderní vzhled. Nová hala bude sloužit nejen žákům školy, ale také místním sportovním klubům a zájemcům z okolí. Obě budovy jsou navrženy jako energeticky úsporné a splňují podmínky pro zařazení do třídy A. 

Pracovat se bude také na konečné úpravě terénu okolo školy a haly, která bude navazovat na zelené střechy budov. Budou instalovány fotovoltaické panely, které budou významně snižovat energetickou náročnost provozu. Budovy budou vytápěny tepelnými čerpadly a splňují veškeré moderní standardy v oblasti energetické efektivity. „Věřím, že nové prostory přispějí nejen ke kvalitnímu vzdělání, ale také k rozvoji zdravého životního stylu a sportovních aktivit," doplnil Eret.

Na financování přístavby školy a stavby sportovní haly se také podílí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Operační program životního prostředí. Veškeré práce budou dokončeny v srpnu 2025 a nové prostory budou uvedeny do provozu na začátku školního roku.