OLOMOUCKO

Hokejová liga odložena kvůli hrozbě povodní

Kvůli silným dešťům a hrozící povodňové situaci byly odloženy zápasy první hokejové ligy mezi Vsetínem a Frýdkem-Místkem, Zlínem a pražskou Slavií a Přerovem a Jihlavou. Důvodem je společenská odpovědnost a potřeba, aby policisté, hasiči a zdravotníci byli připraveni pomoci v terénu.


Kvůli silným dešťům a hrozící povodňové situaci byly v České republice odloženy sobotní zápasy první hokejové ligy mezi Vsetínem a Frýdkem-Místkem, Zlínem a pražskou Slavií a Přerovem a Jihlavou. Informaci zveřejnily jednotlivé kluby na svých webových stránkách.

Na programu úvodního kola první ligy nadále zůstávají zápasy Poruby s Chomutovem, Litoměřic se Sokolovem, Prostějova s Kolínem a Třebíče s Pardubicemi B, které se mají odehrát v Moravských Budějovicích. Obhájce triumfu Vsetín si tak bude muset počkat na start nové sezony.

„Uvědomujeme si společenskou odpovědnost, a protože předpověď pro nadcházející dny v našem regionu není příznivá, dohodli jsme se společně s dalšími kluby v regionu na přesunutí utkání,“ uvedl jednatel vsetínského klubu Petr Neumann.

Podle Neumanna prioritou je uvolnit ruce policistům, hasičům a zdravotníkům, kteří jsou nezbytní pro hladký průběh utkání. „Věříme, že jejich práce v terénu bude během víkendu potřebná co nejméně, je však nutné, aby byli v plné síle a připraveni na místech, kde to bude nutné z hlediska záchrany osob,“ dodal Neumann.

Stejné vyjádření vydal také generální manažer zlínského klubu Jan Pravda. „Je vyhlášen extrémní stupeň nebezpečí z důvodu povodní, lidé teď mají úplně jiné starosti. Velká voda může ohrozit jejich majetek i je samotné. V rámci společenské zodpovědnosti hokej musí jít stranou,“ zdůraznil Pravda.

Jednatel Přerova Tomáš Pluháček podotkl, že záchranné složky doporučily odklad zápasu. „Ty musí být přítomny na zápasech, ale nyní mají pohotovost pro případné nasazení v terénu. Dohodli jsme se na společném postupu s kluby Vsetína a Zlína a přesunuli jsme utkání na zatím nespecifikovaný termín. Věřím, že se nenaplní černé scénáře a společně tuto situaci zvládneme,“ doplnil Pluháček.

Český svaz ledního hokeje k odložení celého kola nepřistoupil, ale reaguje na situaci podle vývoje. „Žádný obecný pokyn pro všechny kluby vydán nebyl, protože sportoviště v ohrožených oblastech by měla primárně respektovat pokyny krizového štábu města, kraje či IZS,“ řekla tisková mluvčí Českého hokeje Aneta Lednová.