BRNĚNSKO

Hasiči varují před záplavami - zábavy zrušeny

Jiří Pelikán, šéf jihomoravských hasičů, varoval obyvatele před možnými záplavami a doporučil evakuační opatření. Hasiči připravují bariéry a přehrady odpouštějí vodu. V Brně a Znojmě byly kvůli počasí zrušeny veřejné akce včetně vinobraní a festivalů


Jiří Pelikán, šéf jihomoravských hasičů, apeloval na obyvatele s historií záplavových zkušeností, aby byli připraveni na možnou evakuaci. Pelikán doporučuje vyklidit sklepy a připravit evakuační zavazadlo, především osobní dokumenty. Varování přišlo po dnešním zasedání povodňové komise Jihomoravského kraje.

Od čtvrtka hasiči připravují pytle s pískem a staví ochranné hráze. Všechny stanice jsou v pohotovosti, aby bylo v terénu co nejvíce lidí. Podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha zahájilo Povodí Moravy od úterý odpouštění přehrad. Dnes bude odtok ještě zrychlen. Václav Gargulák, šéf Povodí Moravy, uvedl, že ve Vranovské přehradě je aktuálně odtok 70 kubíků za sekundu. Cílem je získat 40 % volného prostoru pro zachycení povodňové vlny. Podobný záměr je plánován i pro Brněnskou přehradu.

Hejtman vyzývá obyvatele, aby se nejezdili dívat a fotit rozvodněné toky. Kvůli napětí z počasí je důležité zůstávat doma, aby se předešlo zbytečnému riziku. Varování se týká i možných silných větrů, které by mohly působit pády stromů.

V Brně již dva roky probíhají trvalá protipovodňová opatření u řeky Svratky. Přestože se stavba opozdila, podle ředitele Povodí Moravy nejsou rozestavěné zábrany ohroženy. Mají svůj povodňový plán, který pracovníci aktivovali, a odklízejí vše, co by mohlo být odplaveno. Konstrukce i technika jsou zajištěny.

Ve Znojmě bylo z důvodu avizovaného silného deště zrušeno víkendové vinobraní. Tento oblíbený festival každoročně přitahuje desítky tisíc návštěvníků. Letos mělo oslavit čtyřicáté výročí. Starosta František Koudela uvedl, že rozhodnutí bylo těžké, ale správné. Zrušení vinobraní bylo nevyhnutelné kvůli bezpečnosti obyvatel i návštěvníků.

Výkonný tým Znojemské Besedy pod vedením Karla Semotama se na rozhodnutí podílel. Kvůli extrémní výstraze bylo nezbytné přesměrovat kapacity záchranného systému na jiné oblasti. Průběh festivalu by byl ohrožen hlavně stany, pódiem a kulisami, které by mohly být narušeny vodou. Průchod městem by nebyl bezpečný ani pro průvod historických postav, zvířata a děti. Déšť by také komplikoval situaci stánkovým prodejcům.

Mnoho dalších akcí v jižní Moravě bylo zrušeno. V Brně se kvůli nepříznivému počasí neuskuteční Obřanský Obr, rodinný festival ČEZ fest v Hodoníně a běžecký závod RunTour. Ruší se také vinobraní ve čtvrti Komín a pivní festival v městské části Židenice. Letecký den Aeroklubu Brno Medlánky k oslavě 100. výročí místního letiště byl také zrušen. Kvůli organizační a legislativní náročnosti je nemohou přesunout na jiný termín.

Je důležité sledovat aktuální informace a být připraveni na jakékoliv situace spojené s extrémními povětrnostními podmínkami. Bezpečnost obyvatel zůstává prioritou.