OSTRAVSKO

Gymnázium Frýdek-Místek šetří energii modernizovanou kuchyní

Gymnázium Frýdek-Místek modernizovalo školní kuchyni, která nyní využívá energeticky úsporné spotřebiče. Roční spotřeba elektřiny by měla klesnout z 136 na 87 megawatthodin. Inovace snižuje provozní náklady a má pozitivní dopad na životní prostředí. Kuchyně denně vydá až 630 jídel.


Gymnázium Frýdek-Místek se může pochlubit modernizovanou školní kuchyní, která nyní využívá nejúspornější energetické spotřebiče dostupné na trhu. Mluvčí kraje Nikola Birklenová uvedla, že roční spotřeba elektrické energie, která dosahovala 136 megawatthodin, by mohla klesnout na přibližně 87 megawatthodin.

Tato inovace znamená výrazné snížení provozních nákladů a energetické náročnosti školní kuchyně, což má pozitivní dopad nejen na rozpočet školy, ale i na životní prostředí. Výrazné úspory jsou výsledkem pečlivého výběru zařízení, které splňují nejvyšší dostupnou energetickou třídu.

„Je to krok správným směrem, který přináší zásadní změny v energetické efektivitě školních zařízení,“ uvedla mluvčí Birklenová. Nově vybavená kuchyně denně vydá až 630 jídel, což znamená, že vysoká úroveň spotřebičů je klíčová pro udržení efektivity a kvality stravování.

Projekt modernizace kuchyňského zařízení byl součástí širší iniciativy na energetickou úsporu v rámci kraje, která zahrnuje nejen školy, ale i jiná veřejná zařízení. „Je důležité, aby veřejné instituce šly ostatním příkladem a demonstrovaly možnosti úspor energie,“ dodala Birklenová.

Gymnázium Frýdek-Místek tak nyní nejen že poskytuje kvalitní stravování pro své studenty a zaměstnance, ale také přispívá k udržitelnému rozvoji. Očekává se, že úspory energie se budou postupně zvyšovat i v dalších podobných projektech, což je dobrá zpráva pro celý kraj.