PRAHA

Fotovoltaický boom ve středních Čechách zpomaluje kvůli levnějším energiím

Ve středních Čechách bylo letos nainstalováno přes 4 700 solárních elektráren, což je nejvíce v celé republice. Tento růst je však výrazně pomalejší než v prvním pololetí loňského roku. Hlavním důvodem je pokles cen energií, který snižuje motivaci pro investice do fotovoltaických systémů.


Moderní domek s velkou zastřešenou terasou, nad kterou se leskne dlouhá řada černých obdélníkových panelů. Tyto panely jsou klíčovou součástí sluneční elektrárny, která vyrábí elektrický proud a ukládá jej do velké baterie v interiéru domu. Nadbytečná elektřina je pak odesílána do veřejné elektrické sítě. Lukáš Kučera z Mělnicka si takový dům nemůže vynachválit. 'Když nám před dvěma roky přišel dopis od dodavatele o zdražení elektřiny o 150 procent, neváhal jsem,' říká. Dnes má na střeše 12 fotovoltaických panelů vyrábějících elektřinu spolu s několika panely pro ohřev teplé vody. 'Díky tomu mám v podstatě pasivní dům a za energie platím minimální částky,' přemýšlí. Navíc dodává: 'Když nedávno po bouřce v ulici nešel proud, my jsme díky zásobám v baterii svítili jako jedni z mála.'

Podobně uvažuje stále více lidí ve Středočeském kraji. Letos bylo v tomto regionu připojeno nejvíce slunečních elektráren z celé České republiky. 'Za prvních šest měsíců letošního roku energetici připojili ve Středočeském kraji celkem 4 705 fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem 72,8 MW,' uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Na druhém místě je Moravskoslezský kraj s 2 291 elektrárnami a výkonem 37,8 MW. Celkem bylo v celé republice připojeno k distribuční síti 15 447 fotovoltaických elektráren.

Růst Středočeského kraje je podmíněn tím, že jde o největší region s více než tisícem obcí, a ekonomickou silou obyvatelstva, což potvrzuje Holingerová. Kvůli růstu počtu fotovoltaických elektráren plánuje ČEZ Distribuce investovat v roce 2024 do elektrické soustavy kolem osmi miliard korun, protože stávající kapacity v některých lokalitách narazily na své limity. 'Celkový objem investic pro letošní rok jsme zvýšili na 18,6 miliard korun, z toho téměř osm miliard směřuje do nutných úprav pro posílení sítě z důvodu vyššího počtu žádostí na připojení těchto výrobních zařízení,' říká generální ředitel ČEZ Distribuce Martin Zmelík.

Odborníci upozorňují, že navzdory velkému množství nových elektráren ve srovnání s loňským rokem jejich počet poklesl. Loni bylo ve Středočeském kraji za první pololetí připojeno téměř dvojnásobné množství nových fotovoltaických elektráren, tedy 8 728. To je dáno jednak poklesem cen energií a uklidněním situace na energetickém trhu. 'Pro domácnosti je hlavním argumentem vysoká cena elektřiny. Lidé však zapomínají, že vlastní zdroj energie je investicí na desítky let a důležitou pojistkou proti růstu cen,' upozorňuje Jan Krämář, výkonný ředitel Solární asociace.

Aktivní zájem o fotovoltaiku projevují nejen jednotlivci, ale i města. Celkový výkon nově připojených solárních elektráren ve Středočeském kraji v prvním pololetí činil 72,8 MWp. To značí, že i přes pokles počtu elektráren jde o zařízení s vyšším výkonem, které instalují především firmy. Aktivní chtějí být i města – například Mladá Boleslav letos kvůli fotovoltaice založila vlastní firmu.

Města se zaměřují na komunitní energetiku, tedy na zastřešení provozu a instalace pro více subjektů. 'Díky tomu budeme moci uplatnit odpočet DPH u všech prací souvisejících s umísťováním fotovoltaických panelů,' vysvětluje náměstek primátora Petr Servus. V plánu je například letos ještě instalace fotovoltaiky na střechu 6. základní školy, školy v Debři či na městský bazén.