ZLÍNSKO

Evakuace domova seniorů ve Zlínském kraji

Ve Zlínském kraji došlo k evakuaci domova pro seniory v části Vážany kvůli rozvodnění říčky Kotojedka. Voda zaplavila okolní pole a evakuováno bylo 110 obyvatel. Zasáhly sanitky a autobusy, zatímco rodiny převzaly část klientů.


Jednou z nejzávažnějších událostí týkajících se povodní ve Zlínském kraji byla odpolední evakuace domova pro seniory v kroměřížské části Vážany. Ačkoliv obyvatelé pociťovali hlavně obavy z nebezpečí, které představuje stále silnější řeka Morava, skutečnou hrozbou se nakonec ukázala říčka Kotojedka. Její vody se vylily do okolních polí, což vyvolalo riziko zaplavení domova pro seniory, kde žije 110 lidí. Místní úřady proto rozhodly o jejich evakuaci.

„Kotojedka dosáhla maximální úrovně, kterou je schopná pojmout. Okolní pole jsou přesycena vodou, tvoří se laguny a musíme seniorské obyvatele evakuovat,“ uvedl starosta Kroměříže Tomáš Opatrný. Evakuace proběhla preventivně, aby se předešlo případným komplikacím a aby vše proběhlo za světla.

K domovu přijížděly sanitky, které odvážely nepohyblivé klienty. Mobilnější obyvatelé s pomocí zdravotníků a hasičů nasedali do připravených městských autobusů. Ačkoliv stále pršelo, někteří evakuaci přijímali neochotně a z místa se jim nechtělo. „Raději bych tady zůstala, jsme ve vyšším patře,“ sdělila Edita Lindovská, která v domově bydlí už patnáct let.

Během evakuace si šestnáct klientů převzaly jejich rodiny, zatímco zbytek byl přemístěn do dalších zařízení v Kroměříži, jako je Domov pro osoby se zdravotním postižením Barborka. „Všichni jsou zaskočeni, ale bereme to jako nezbytný krok,“ dodal Opatrný.

Vypuknutí záplav ve Zlínském kraji přineslo i další dramatické situace. Policie pátrá po čtyřiapadesátiletém muži, který při uklízení naplavenin spadl do rozvodněného Jankovického potoka na Uherskohradišťsku a pohřešuje se. Hasiči navíc museli evakuovat staršího muže v Brankách na Vsetínsku.

Povodně ovlivnily i dopravu, dočasně neprůjezdná byla část dálnice D55 u Otrokovic směrem na Hulín, kvůli vodě a blátu. Řeka Morava zatím přímo nehrozí, ale menší toky dosahují kritických úrovní zejména na Valašsku. Hejtman Radim Holiš varoval, že dnešní noc rozhodne o rozsahu škod způsobených povodněmi.

Krajští hasiči čelí zvýšenému počtu zásahů, které vzrostly více než desetinásobně. „Běžně máme průměrně 17 zásahů denně, za včerejšek jich bylo 134 a dnešní číslo k 15. hodině bylo téměř 200,“ uvedl ředitel krajských hasičů Vít Rušar.

Podle předpovědí by srážky měly postupně ustat zítra odpoledne, nicméně návrat dešťů je možný v pondělí, což by však nemělo představovat kritickou situaci pro hladiny místních toků.