OSTRAVSKO

EU posuzuje 3miliardový skleník u Karviné - verdikt do konce října

Evropská unie zkoumá projekt tropického skleníku u Karviné za tři miliardy korun, který by měl být znám do konce října. Klíčovým problémem je financování provozu vzdělávací části, kterou by měla hradit Slezská univerzita prostřednictvím vstupného, což by mohlo být považováno za nedovolenou podporu.


Výzva ve financování a veřejná podpora

Projekt EDEN připravuje Slezská univerzita, která ale čelí výzvě týkající se financování jeho provozu. Evropská komise totiž zkoumá, zda je možné vybírat vstupné od návštěvníků v rámci vzdělávací části parku, aniž by to bylo považováno za nedovolenou podporu. Příjmy ze vstupného jsou pro univerzitu důležité, protože bez nich by provoz parku nebyl udržitelný.

„Eden je kombinací vzdělávací a návštěvnické části, kde se vybírají peníze za vstupné. Je nutné předem dohodnout výjimky, které by umožnily financovat provoz ze vstupného a dotací,“ vysvětlil Libor Chlebiš ze Slezské univerzity, který má projekt na starosti.

Rozhodnutí o povolení vybírat vstupné závisí na jednání s Evropskou komisí, která už několik měsíců projekt analyzuje. EDEN je tak posledním strategickým projektem v Moravskoslezském kraji, který má šanci na schválení v rámci financování z Fondu spravedlivé transformace.

Finanční náklady a podpora z EU

Celkové náklady projektu by se mohly vyšplhat až ke třem miliardám korun, přičemž evropská dotace by mohla pokrýt až 2,5 miliardy. Zbylá část financí by musela být pokryta z dalších zdrojů, včetně zmíněného vstupného.

V rámci Fondu spravedlivé transformace Moravskoslezského kraje se o financování ucházelo třináct projektů. Z nich bylo k realizaci doporučeno deset. „Rozhodnutí o dotaci bylo vydáno pro osm projektů, které jsou již v různých fázích realizace,“ uvedla Nikola Birklenová, mluvčí krajského úřadu.

Další strategické projekty v kraji

Mezi další projekty, které čekají na schválení, patří například Museum+ a Cirkarena v Třinci. I když už bylo rozděleno deset miliard korun z celkových devatenácti, stále zbývají další prostředky pro nové projekty.

Ministr životního prostředí Petr Hladík přislíbil, že rozhodnutí o schválení projektu EDEN by mělo padnout nejpozději do konce října. „Z toho, co zatím víme, by rozhodnutí mělo být pozitivní,“ uvedl. Připustil však, že i v případě schválení bude projekt muset být rozfázován, aby byl financovatelný z dostupných prostředků Fondu spravedlivé transformace.

Projekt EDEN tak nadále zůstává nadějí nejen pro Karvinou, ale i pro celý Moravskoslezský kraj, který se snaží o oživení ekonomiky a rozvoj vzdělávací a turistické infrastruktury.