PLZEŇSKO

Dvojnásobně oceněný Klášter Plasy hostí výstavu krajské Stavby roku

Za obnovu opatské rezidence získal Klášter Plasy v soutěži Stavba roku Plzeňského kraje hned dvě ocenění – Cenu hejtmana a Cenu veřejnosti. Až do 20. října si návštěvníci mohou v konventu kláštera prohlédnout všechny stavby, které se letos soutěže účastnily.


A to na putovní výstavě Stavby roku Plzeňského kraje. 

Klášterní areál v Plasích se rozšířil o další zrekonstruovanou reprezentativní část, kterou letos ocenila odborná porota Cenou hejtmana Plzeňského kraje. Zároveň tato stavba získala nejvíce hlasů v internetovém hlasování a vysloužila si také Cenu veřejnosti. 

„Když kolegové v roce 2020 přebírali staveniště v areálu plaského kláštera, byli obklopeni budovami ve velmi neutěšeném stavu a představa, že opatská rezidence vstane z popela, spadala spíše do žánru sci-fi. Následná více než dva roky trvající rekonstrukce s několika nečekanými objevy potvrdila, že cesta k cíli bude trnitá. Ale povedlo se a udělené ceny jsou velkým zadostiučiněním pro všechny, kteří se na obnově této památky podíleli. Mám upřímnou radost z toho, že veřejnost i pan hejtman Rudolf Špoták ocenili výjimečnost této stavby,“ říká Karolína Řeháčková, PR manažerka společnosti KONSIT a.s., která jako zhotovitel stavbu do soutěže přihlásila.

Nyní mohou lidé navštívit plaský klášter nejen na prohlídkových trasách, ale do 20. října se v ambitové chodbě konventu mají možnost podívat také na výstavní panely soutěže Stavba roku Plzeňského kraje. Uvidí tu všech 34 staveb, které letos soutěžily, na fotografiích i video medailoncích, spuštěných pomocí QR kódů. Přečtou si rovněž jejich hodnocení odbornou porotou soutěže. 

Třem z nich byl v letošním ročníku soutěže udělen vítězný titul – rekonstrukci Zámku Týnec, novostavbě administrativní budovy Importo v Klatovech a revitalizaci vnitrobloku v Manětínské ulici v Plzni. Cenu poroty si ze soutěže odnesla obnova měšťanského domu s vinárnou Kräm Bistro & Wine v Klatovech. Cena primátora města Plzně putovala do Západočeského muzea za rekonstrukci budov Národopisného muzea Plzeňska. Ministerstvo průmyslu a obchodu ocenilo výstavbu haly se zázemím Urbanity Campus v Tachově, Svaz podnikatelů ve stavebnictví zase modernizaci železničního uzlu se zastávkou Plzeň-Slovany. 

Všechny oceněné stavby si lze prohlédnout také online na www.mapastavbyroku.cz nebo si na tomto webu zájemci mohou najít stavby na mapě a jet se na ně podívat.