BRNĚNSKO

Družice a setkání s tvůrci vesmírných technologií v Brně

První ročník Brněnských vesmírných dnů se uskuteční 7. a 8. září. Nabídne veřejnosti příležitost nahlédnout do zákulisí vesmírného průmyslu, včetně exkurzí, workshopů a setkání s vývojáři a vědci.


Ve dnech 7. a 8. září se ve městě Brno uskuteční první ročník Brněnských vesmírných dnů, které nabídnou veřejnosti jedinečnou příležitost nahlédnout do zákulisí vesmírného průmyslu. Pod názvem 'Za poznáním do vesmírné kavárny: Zájemcům ukážou kosmické technologie' se nadšenci mohou těšit na pestrý program plný exkurzí v průmyslových firmách, workshopy, přednášky a možnost setkání s vývojáři a vědci, kteří se podílejí na výrobě různých družic a kosmických technologií.

První den akce začíná ve středu 7. září od 10:00 hodin. Návštěvníci mohou navštívit různé vesmírné firmy, kde se dozvědí o typech družic, součástkách potřebných pro jejich výrobu a různých modelech satelitů. Od 16:00 hodin bude v brněnském hvězdárně otevřena vesmírná kavárna, kde se představí hned čtyři vesmírné společnosti. 'Je možné se tam potkat s tvůrci kosmických technologií a nabídnout jim své schopnosti,' říká ředitel hvězdárny a senátor Jiří Dušek (za ODS).

Tento program se opakuje i ve středu 8. září. Oslavy jihomoravského vesmírného průmyslu uzavře na brněnské hvězdárně zmiňovaná 'Cubesatová akce'. 'K dispozici bude stavebnice, jakýsi simulátor malé družice. Je možné ji naprogramovat, otestovat v ostrém provozu a nakonec analyzovat získané údaje,' popsal Dušek.

Workshop je určený spíše vysokoškolákům, ale není uzavřený ani pro další zájemce. Nutnou podmínkou pro účast na něm i ve vesmírné kavárně je rezervace míst. Veškeré informace o vesmírných exkurzích i pokyny k rezervacím naleznete na webových stránkách brnospaceday.cz. Dvoudenní akce je oslavou brněnských vědců a firem, kteří významně přispívají k objevování vesmíru a dále šíření našich znalostí o něm.

Událost představuje výjimečnou možnost pro veřejnost nahlédnout do vesmírných technologií a seznámit se s těmi, kteří za nimi stojí. Neztrácejte tuto šanci pozvat své schopnosti a spojit se s odborníky z oboru! Nezapomeňte si zarezervovat své místo a přijít do vesmírné kavárny za poznáním kosmických technologií. Těšíme se na vás a přejeme vám nezapomenutelný zážitek!