OSTRAVSKO

Doubrava na Karvinsku ztratila desítky obyvatel z kolonie finských domků

Stojící domy s přerostlou trávou a ploty zarostlými lebedou – tak vypadá současný stav v několika oblastech Doubravy, kde kdysi žily desítky rodin. „Očekávali jsme nové byty a hromadné bourání starých domků, ale realita byla jiná. Lidé se zalekli, odešli a nechali za sebou vše, dokonce i chovná zvířata,“ popisuje situaci pan Patrik, jeden z obyvatel této osady.

Procházka po zanedbaných zahradách plných vzpomínek působí smutně na každého, kdo je znal v jejich nejlepší podobě. „Dříve byly zahrady krásně udržované, teď je vše zpustlé,“ říká penzistka Věra, která právě vyzvedla svou vnučku ze školky. Dodává, že mnoho sousedů a také jejich děti, které sem chodily do školy, osadu opustili.

Problematika poklesu počtu obyvatel trápí starostku Jiřinu Ferenčíkovou, která zastupuje místní stranu Naše Doubrava. „Ztratili jsme 73 občanů, což je obrovský úbytek. Tím jsme přišli i o významné daňové příjmy, protože většina z nich opustila obec nadobro,“ uvádí starostka.

Obec vyjádřila své přání, aby zástupci společnosti Heimstaden přijeli do Doubravy a informovali je o dalších plánech. Bohužel, tento krok se zatím neuskuteční. „Kvůli negativnímu vývoji na realitním trhu a trhu s nájemním bydlením jsme projekt revitalizace v Doubravě zastavili a informovali jsme o tom obec. Letos budou zbourány pouze dva domy, které jsou ve velmi špatném stavu a nejsou obydlené. Schůzku s obyvateli finských domků zatím neplánujeme,“ potvrzuje mluvčí společnosti Kateřina Piechowicz.

Doubrava navíc odmítla nabídku na koupi kolonie finských domků od Heimstadenu, což přináší další nejistotu ohledně budoucího vývoje této oblasti.