PLZEŇSKO

Dětská pohotovost v Klatovech upravuje provoz. Vážné stavy nemocnice ošetří vždy

Klatovská nemocnice stejně jako většina zdravotnických zařízení v zemi čeká na změnu legislativy, která od ledna upraví poskytování lékařské pohotovosti pro děti a dorost.


Než se tak stane, bude nemocnice zajišťovat rodičům z Klatovska dětskou pohotovost v co nejširším rozsahu, který je schopna společně s externími lékaři personálně zajistit. Protože ale v uplynulých měsících počet lékařů sloužících v Klatovech dětskou pohotovost opět poklesl, je možné pokrýt nejvýše polovinu běžných služeb. Nemocnice se proto se sloužícími pediatry dohodla, že ve zbytku roku zajistí dětskou pohotovost v Klatovech vždy alespoň od 1. do 15. dne v měsíci. Od 16. dne do konce měsíce bude Klatovanům k dispozici například pohotovost v Domažlicích. Takzvaná ústavní pohotovost pro děti ve vážných stavech (zejména přivezených záchrankou) poskytuje dětské oddělení Klatovské nemocnice i nadále v nepřetržitém režimu. 

Dětskou lékařskou pohotovost dříve sloužili v prostorách nemocnice především dětští praktici. Protože ale jejich počet v celé zemi už roky klesá a zbývající mají méně času a zájem pohotovost sloužit, doplňovali je v posledních letech i nemocniční lékaři. „Bohužel ale během léta ubyli z této množiny sloužících další pediatři. V této situaci už nelze pokrýt pohotovost ani s občasnými víkendovými výpadky. Omezení by přibývala a byla by nepravidelná a pro veřejnost nepřehledná. Aby tedy byla situace zapamatovatelná, dohodli jsme se s lékaři, že do konce roku pokryjeme společně vždy první polovinu měsíce. V druhé polovině bude dětským pacientům z Klatovska k dispozici pohotovost v Domažlicích, případně v jiných lokalitách,“ popsal situaci Jiří Kokoška, mluvčí Klatovské nemocnice, v jejíž prostorách se pohotovost v Klatovech slouží.

Ústavní pohotovost funguje nepřetržitě

V nemocnici je i nadále nepřetržitě alespoň jeden dětský lékař, který zajišťuje tzv. ústavní pohotovost, tedy péči o hospitalizované dětské pacienty včetně novorozenců, asistuje u porodů a standardně zajišťuje a bude i nadále zajišťovat příjem nebo ošetření dětí ve vážných stavech (např. přivezených záchrankou). Tento lékař musí být ale přítomen v lůžkové části a nemůže kapacitně ošetřovat děti na běžné pohotovosti.

Změna režimu dětské pohotovosti nemá vliv a nesouvisí s ní žádné omezení dětského oddělení Klatovské nemocnice nebo ústavní pohotovosti, tedy nepřetržité služby dětských lékařů v lůžkové části dětského oddělení. Pro zajištění ústavní pohovosti, což je stěžejní nemocniční péče, má nemocnice tým pediatrů stabilizovaný. „V nemocnici je i nadále nepřetržitě alespoň jeden dětský lékař, který zajišťuje péči o hospitalizované dětské pacienty včetně novorozenců, asistuje u porodů a standardně zajišťuje a bude i nadále zajišťovat příjem nebo ošetření dětí ve vážných stavech. Tento lékař ale nemůže kapacitně ošetřovat i děti na běžné pohotovosti,“ doplňuje mluvčí nemocnice.

Systémový nedostatek dětských lékařů trápí celou republiku. Pediatři ubývají jak v ambulantní sféře, tak i v nemocniční péči. Dětské pohotovosti v posledním roce omezovaly kvůli chybějícím lékařům například nemocnice ve Slaném, Uherském Brodě, Dvoře Králové, Ústí nad Labem a dále neústavní provozovatelé pohotovostí v některých pražských městských částech, v Lounech či Tachově.

Dostupnost LSPP pro děti a dorost

 Klatovská nemocnice - Plzeňská 929 - tel. 376 335 109

od 1. do 15. dne v měsíci (platí do prosince 2024)

PO - PÁ 15:30 - 19:30  |  SO, NE, svátky 8:00 - 19:30

 Domažlická nemocnice - Kozinova 292 - 379 710 224

PO - PÁ 15:30 - 7:00  |  SO, NE, svátky nepřetržitě

 Nemocnice Sušice - Chmelenská 117, Sušice -  376 335 271

PO - PÁ 15:00 - 7:00  |  SO, NE, svátky nepřetržitě

 Nemocnice u Sv. Jiří Plzeň – Staniční 74 (vjezd do areálu z Opavské ul.), Plzeň – 377 263 965/970

PO - PÁ 17:00 - 7:00  |  SO, NE, svátky nepřetržitě

 Rokycanská nemocnice – Voldušská 750, Rokycany – 371 762 110

PO - PÁ 15:30 - 7:00  |  SO, NE, svátky nepřetržitě

 Poliklinika Tachov – Bezdružická 274, Tachov – 374 718 183

PO - PÁ 16:00 - 21:00  |  SO, NE, svátky  8:00 – 20:00