PLZEŇSKO

Den architektury v Plzni: Procesy proměny a připomínka díla Franze Kafky

V týdnu na přelomu září a října se opět uskuteční řada výjimečných akcí v rámci celorepublikového festivalu Den architektury, který se koná při příležitosti Světového dne architektury. Mottem již 14. ročníku festivalu je „Proces Proměny“.


Organizátoři z pražského spolku Kruh tak odkazují do světa literatury a k dílu Franze Kafky, od jehož úmrtí letos uplynulo 100 let. Plzeňská část festivalu, připravená spolkem Pěstuj prostor, představí proces proměny Plzně sérií komentovaných procházek a prohlídek významných zdejších budov.

Proslulého pražského židovského spisovatele si v Plzni připomeneme již ve středu 25. září prostřednictvím komentované prohlídky výstavy Očima Franze Kafky: Mezi obrazem a jazykem v Západočeské galerii v Plzni a následně i během večerní náladové procházky Liminal Spaces, která v pátek 27. září propojí architekturu s fotografií a poezií.

Stěžejní část plzeňského programu se odehraje během víkendu 28.–29. září. Kombinace komentovaných procházek a prohlídek vybraných budov zavede návštěvníky na místa, která proces proměny města a jeho postupné utváření dobře ilustrují. Sobotní dopoledne zahájí procházkou nazvanou Zrození města Lukáš Houška, autor projektu Plzeň známá neznámá. Na procházku bezprostředně naváže prohlídkou katedrály sv. Bartoloměje architekt Jan Soukup, spoluautor projektu obnovy jejího interiéru. Odpoledne se uskuteční prohlídka rekonstruované budovy plzeňského hlavního nádraží s architektem a památkářem Karlem Zochem. Z nádraží přejedeme vlakem na zastávku Jižní Předměstí, kde architekt a historik architektury Petr Klíma představí fantaskní architekturu stavitele Karla Bubly. Poslední sobotní vycházka Hradby a sady opět s Lukášem Houškou provede návštěvníky sadovým okruhem až k hotelu Continental, jehož interiéry bude možné navštívit s designérkou Kateřinou Klímovou.

V neděli dopoledne zveme na výpravu Po stopách Bedřicha Smetany s historikem Tomášem Bernhardtem a následnou prohlídku budovy Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje s architektem a historikem architektury Petrem Domanickým. Odpoledne bude příležitost potkat se s autorem Brány do Borského parku architektem Alešem Kubalíkem z ateliéru Sporadical. V závěru dne připomeneme židovské architekty na procházce s architektem Markem Marovičem, který provede návštěvníky také Starou synagogou, na jejíž obnově se podílel jako spoluautor projektu.

Součástí plzeňského programu je také tradičně promítání filmu v rámci festivalu Film a architektura a workshop pro děti a jejich dospělý doprovod. V sobotu večer uvedeme v hotelu Continental film 27 pater: Utopie Aterlaa, který poodkrývá fungování největšího komplexu sociálního bydlení v Rakousku a soubor medailonů oceněných realizací loňského ročníku České ceny za architekturu. V neděli odpoledne si u Cukrárny a kavárny Frikulínek (Brána do Borského parku) připraví lektorky z platformy Architektura pro děti aneb Město letí tvůrčí dílnu.

V závěru programu nabídneme ve čtvrtek 3. října pohled na současné a aktuální procesy proměny. Prostřednictvím veřejné odborné diskuse Městský okruh správně iniciované spolkem Plzeň na kole a s konkrétním případem plánovaného propojení Jasmínová – Rokycanská – Jateční s přeložením silnice I/20 tematizujeme situaci městského okruhu, jeho význam, budoucnost a dopady na město. Podrobný program a další informace jsou dostupné na webu Pěstuj prostor a ve facebookové události Den architektury Plzeň 2024.

… Plzeňskou část Dne architektury pořádá spolek Pěstuj prostor ve spolupráci se spolkem Kruh a s podporou města Plzně, Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury. Kompletní program akcí v ČR i na Slovensku najdete na denarchitektury.cz. S výjimkou komentované prohlídky výstavy, filmové projekce a diskuse je program Dne architektury zdarma.