KARLOVARSKO

Chodov: Auta blokují hasičům a záchranářům průjezd, strážníci přitvrdí

Ztížený průjezd, někde dokonce zcela zablokovaný přístup zaparkovaným autem k domu nebo nepřehledná křižovatka. Na to vše narazili chodovští hasiči při poslední ze svých kondičních jízd, kdy monitorují průjezd městem.


Tento týden se zaměřili na lokalitu v okolí ulici Lipová, Hlavní, Polní, Revoluční a Boženy Němcové. Právě v posledně jmenované ulici je nově k dispozici parkoviště pro zhruba čtyři desítky míst. A dalších více než sto míst se staví v ulici U Koupaliště.

Právě nová parkovací místa jsou jeden z důvodů, proč městská policie přitvrdí v oblasti nesprávného parkování. „Chceme předem upozornit veřejnost na to, že se městská policie v Chodově s otevřením nového parkoviště v ulici Boženy Němcové více zaměří na špatné parkování v ulici Hlavní, zejména pak na výjezd z ulice Boženy Němcové a dále na průběh zákazu stání podél bývalého obchodního domu Družstevník, kde vozidlo hasičů projelo jen s velkými obtížemi,“ zdůraznil velitel chodovské městské policie Antonín Kortus.

Dodal, že městská policie si je vědoma nedostatečné kapacity parkovacích míst ve městě a proto  byla v průběhu rekonstrukce parkoviště u PENNY marketu v případě špatného parkování do jisté míry tolerantní.

„Rekonstrukce však skončila, přibylo parkoviště v ulici Boženy Němcové a režim by se tak měl vrátit do původních kolejí. Je důležité, aby byla zaručena především průjezdnost pro vozidla Integrovaného záchranného systému (IZS) a Chotesu, protože zejména pro IZS platí, že pokud neprojedou, nemusí se k vám v případě nutnosti dostat včas,“ upozorňuje chodovskou veřejnost Antonín Kortus s tím, že špatně parkující motoristé mohou počítat s postihem, a to buď s pokutou či přímo odtažením vozidla.

S ním souhlasí také velitel hasičů v Chodově Jiří Kiss. Dodal, že neprůjezdné ulice při zásahu jsou skutečnou komplikací a hasiči tak prochází stresem. „Jsou to pro nás zcela zbytečné a nepříjemné situace, kvůli kterým přicházíme o cenné minuty. Zdržení na cestě k zásahu může mít závažné až tragické následky,“ doplnil velitel Kiss.

Naposledy řešili chodovští hasiči a strážníci auta blokující silnici v průběhu prázdnin, kdy se nemohli dostat k zásahu na Bílé vodě, kde potřeboval pomoc vyčerpaný plavec.

Zdroj: Město Chodov