KARLOVARSKO

Cheb: Odpočinková místa ve městě se rozšiřují a opravují (TV Západ)

Další odpočinkové místo vzniklo na sídlišti Skalka v Chebu. U 1. základní školy nabídne kromě zábavy také poučení formou dřevěné matematické kostky.


„Je to takové odpočinkové centrum, které má tak trošku náboj vzdělávacího centra. Je to spíš tak myšleno symbolicky, ale je to centrum, které se váže v podstatě k nějakému školnímu zařízení. Na této tzv. matematické kostce si mohou v praxi ověřit žáci některé míry a objemy a obsahy těles dle vzorců. Takže vedle toho, že po tom můžou vesele skotačit, tak je to i zároveň jako tak trošku vzdělávací záležitost,“ uvedl místostarosta Chebu Michal Pospíšil. 

Příprava a realizace za zhruba 300 tisíc korun proběhla v jarních měsících a počítá se ještě s výsadbou nových stromů. Poblíž se také zvažuje instalace několika zemních trampolín v rámci participativního rozpočtu Projektů pro město.

Dalším místem určeným k relaxaci je oblíbená klášterní zahrada, kde skončily úpravy a otevírá se opět pro veřejnost. 

„Klášterní zahrada už potřebovala trošičku tzv. oprášit. Klášterní zahrada je projekt, který byl realizován někdy v letech 2002, takže to máme víc jak dvacet let a došlo tam k tomu, že technicky jsme potřebovali vyřešit spád vody ze střechy. To se teď podařilo vybudováním záchytné retenční nádrže, do které jsou svody zavedeny. My jí budeme využívat také zároveň pro zálivku dešťové vody, což si myslím, že je vždycky dobré, když je někam stáhneme a pak je potom sekundárně používáme. A když už došlo k tomu kopání v této oblasti, tak jsme zároveň obnovili i síť mlatových cest a trávník,“ popsal místotarosta. 

Úpravy vyšly na 1,5 milionu korun. Další investice do této mimořádně atraktivní části města mají pokračovat. 

„Postupně chceme celý tento františkánský klášter se svými zákoutími představit našim občanům i turistům, návštěvníkům našeho města. To znamená, jedná se tam o jednu malou zahradu vedle této klášterní zahrady potom rajská zahrada, která bývá otevřená na základě této prohlídkové trasy a chceme dál pokračovat. V mega nápadech města jsme připravili tzv. vodní prvek. To znamená do parku v ulici Kubelíkova bychom chtěli umístit stříkající fontánu s posezením. Opět, dá se počítat, že toto místo bude populární a pohybujeme se tam někde řádově na dvou a půl milionech korun. A tento samý element, ten samý prvek, bychom chtěli v dalším období, to znamená příští, přespříští rok, umístit do Sadů míru,“ dodal Pospíšil.