KARLOVARSKO

Cheb: Na opravy Amerického mostu navazují další projekty (TV Západ)

Chebský Americký most v Havlíčkově ulici byl v letošním roce šest měsíců uzavřený pro dopravu kvůli opravám. Akce za zhruba 19 milionů korun přinesla nejen zásahy do nosné konstrukce, ale také nový povrch mostovky a další prvky.


„Povedlo se zprovoznit Americký most v požadovaném termínu, a to ke konci srpna tak, aby byl most otevřen na začátek školního roku a neomezovali jsme dopravu ve městě právě na spuštění školního roku. Na tuto stavbu budou do budoucna navazovat - vybudování nové okružní křižovatky na straně u Kulturního centra Svoboda, máme připravenou rekonstrukci Pobřežní ulice, parkovací dům v ulici Havlíčkova, který musí předcházet právě pro budoucí propojení s ulicí Vodní,“ popsal místostarosta Chebu Pavel Pagáč. 

Na pravém břehu Ohře se poblíž mostu chystá rekonstrukce křižovatky s ulicemi Kamenná, Smetanova a Mlýnská, na břehu druhém se u Pobřežní ulice čeká na dokončení soukromé výstavby.

„Ulice Pobřežní je vyprojektovaná a připravená, ale budovy v Pobřežní ulici má soukromý majitel, který plánuje jejich opravu. Proto tuto opravu komunikace pozdržíme a připravíme ji až po rekonstrukci těchto budov,“ přiblížil místostarosta. 

Kromě rekonstrukcí komunikací se v místě řeší také parkovací plochy, město chce postavit dva parkovací domy, jeden právě v Havlíčkově ulici. 

„Tento pozemek připravujeme právě pro parkovací dům. Musíme nahradit do budoucna zastavěné parkoviště u kulturního centra a tato auta, které musíme vymístit a plánujeme, aby parkovaly právě v tom nově budovaném parkovacím domě. Další parkovací dům, o kterým uvažujeme, je parkovací dům u nádraží. Víme, že tato lokalita je hodně zatížená právě auty. Parkují zde jednak návštěvníci města, ti, kteří využívají dopravní uzel nádraží a stejně tak obyvatelé přilehlých panelových domů nebo obytných domů v ulici Palackého, Riegrova a v celém okolí. A zde se právě nabízí to parkování parkovacím domem právě pro to, aby ho mohli využívat jednak ti, kteří využívají následně dráhu a nebo jiné dopravní spojení,“ dodal Pagáč. 

Pozemek v Havlíčkově ulici, který město koupilo v minulosti od nadnárodní maloobchodní společnosti, je v současné době porostlý náletovými dřevinami. Parkoviště u nádraží je naopak většinu dne velmi vytížené a přes noc jej využívají také majitelé vozů z nedalekých výškových panelových budov.