BRNĚNSKO

Česko je po 10 letech bez výrazného sucha

Česko po deseti letech netrpí výrazným suchem díky významnému množství srážek. Lesy u Křtin na Blanensku a vodní toky vykazují nadprůměrné hodnoty, potoky a řeky tečou více než v minulých letech. Vegetace je v lepším stavu, ale hlubší kořenové struktury trpí nedostatkem vlhkosti.


Po deseti letech se Česko dočkalo výrazné změny v hydrologických podmínkách. Začátkem června poprvé za poslední dekádu není v půdě v hloubce čtyřiceti centimetrů sucho, informovali odborníci z projektu Intersucho. Významné množství srážek v posledních týdnech naplnilo půdu potřebnou vlhkostí, což se projevuje i v lesích a řekách.

V lese u Křtin na Blanensku je patrná změna ve vodních tocích. Lesní hydrolog Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, Petr Kupec, popsal situaci jako nadprůměrnou. 'Standardně v tomto potůčku za normální hydrologické situace v tomto období teče jeden a půl až dva litry vody za vteřinu,' uvedl Kupec. Nyní je hladina potoka patnáct centimetrů nad přelivem a průtok dosahuje až třináct litrů za vteřinu, což je až desetinásobek oproti minulým letům.

Lesní vegetace je také v lepším stavu. 'Je vidět, že lesy jsou zelenější a velmi vitální,' komentoval Kupec. Tento pozitivní trend potvrzují i klimatologové. Miroslav Trnka z projektu Intersucho uvedl, že srážky naplnily půdu vlhkostí napříč celou republikou. 'V jižních Čechách a většině Moravy je půda téměř nasycená vodou do hloubky čtyřiceti centimetrů,' poznamenal bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

Tento úspěch je však částečně omezen. Zatímco stromy a rostliny s mělkými kořeny těží z dostatku vody, hlubší kořenové struktury trpí nedostatkem vlhkosti. Vláha chybí hlavně v Polabí a na pomezí středočeského, pardubického kraje a Vysočiny, kde do hloubky jednoho metru není půda dostatečně nasycená.

Situace je příznivá také pro řeky a vodní nádrže, které jsou nyní plné. 'Na jihu Moravy dosahují toky až 130 procent běžného průtoku,' uvedl Petr Chmelař, mluvčí Povodí Moravy. Díky tomu vodní nádrže přesahují své standardní kapacity, což je velký úspěch po letech sucha a dehydrované přírody.

Přestože je situace nyní stabilní, odborníci jsou opatrní. Klimatologové varují před možným nárůstem vysušování kvůli stoupajícím teplotám a zvýšenému výparu, což může vést k rychlejšímu návratu sucha. Proto je nadále důležité monitorovat srážkové úhrny a udržovat efektivní hospodaření s vodními zdroji.