PLZEŇSKO

Česká televize bude v kraji natáčet dva pořady

Rada kraje schválila podporu spolupráce – finanční podpory – kraje s Českou televizí na výrobě dvou pořadů. Prvním je pořad s pracovním názvem „C. a k. technické památky českých zemí II, díl Jihozápadní Čechy“ s podporou 60 000 Kč.


 Jde o druhou řadu pořadu zaměřenou tentokrát více na historické pozadí samotné lokality a tamějších památek. „Záměrem tvůrců je soustředit se právě na památky, místa a objekty, které vznikly v období Rakouska-Uherska, tedy přibližně v letech 1867-1918. Cílem pořadu je připomenout rozkvět průmyslu na našem území. Památky prezentované v připravované druhé řadě budou nějakým způsobem stále existující, živé a přístupné návštěvníkům, nebo se k danému období vztahují,“ vysvětluje radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka s tím, že vybrány byly v Plzeňském kraji lokality železáren v Hrádku u Rokycan, Kolomazná pec v Plzni-Bolevci, nevřeňský kaolinový důl, sklárna Annín, Arnoštova leštírna v Českém lese a Plaské NTM-Centrum stavitelského dědictví.

Druhým podpořeným pořadem je „Stezka Českem II“. Celkem jde o 3 díly pořadu s finanční podporou kraje 120 000 Kč. Pořad provází oblíbenou dálkovou pěší trasou v ČR, jejímž zakladatelem je Martin Úbl. Ten společně s hercem Miroslavem Vladykou také pořadem provází. „Každý díl je věnován jedné etapě stezky. Naším krajem prochází Stezka Šumavou, Západní Šumavou a Českým lesem, které v pořadu uvidíme,“ doplňuje radní Libor Picka a dodává: „V současné době probíhá příprava scénáře, konkrétní body zastavení ještě nejsou vybrány, jednotlivé etapy v našem kraji se budou natáčet od září do října.“