ÚSTECKO

Braňany řekly NE těžbě kamene

Obyvatelé Braňan odmítli v referendu záměr Severočeských dolů na těžbu kamene v oblasti Červeného vrchu. Hlasování se zúčastnilo 47,47 % voličů, z nichž většina byla proti těžbě. Občané mají obavy z hluku, prachu a otřesů. Výsledek referenda je závazný.


Obyvatelé Braňan na Mostecku, obce sousedící s hnědouhelným lomem Bílina, se rozhodli o dalším osudu svého regionu. Ve veřejném referendu odmítli plán Severočeských dolů na těžbu kamene v oblasti Červeného vrchu. Toto lidové hlasování, které proběhlo v pondělí, je závazné. K volebním urnám se dostavilo 47,47 procenta voličů, přičemž většina hlasovala proti záměru těžby.

O plánované těžbě kamene na Červeném vrchu, zalesněné lokalitě u Braňan, se obyvatelé dozvěděli v květnu. Brzy poté vznikla petice, jež žádala o vyhlášení referenda. V hlasování se občané vyjadřovali k otázce: „Má obec Braňany využít všech zákonných prostředků, aby zabránila těžbě kamene v oblasti Červený vrch?“

Téma plánování kamenolomu dominovalo po několik měsíců diskusím v obci. Místní vyjadřovali své obavy z hluku, prachu a otřesů, které by těžba kamene přinesla. Nelibost rovněž vzbudil fakt, že o záměru těžby se dozvěděli podle jejich názoru příliš pozdě.

Podle pravidel musí být účast v referendu minimálně 35 procent oprávněných voličů, aby bylo platné. V Braňanech je v seznamu volební komise zapsáno 990 občanů. Platných hlasů bylo 455, z nichž 411 odpovědělo „ano“, tedy souhlasilo s tím, aby obec využila všech prostředků k zabránění těžby kamene. Pouze 43 občanů bylo pro opačný názor. Obec zveřejnila výsledky referenda na své úřední desce, kde volební komise také uvedla, že během hlasování nedostali žádné stížnosti nebo podněty.

Mluvčí Severočeských dolů Lukáš Kopecký reagoval na výsledky s lítostí: „Výsledek referenda není pro náš projekt příznivý, což nás mrzí. S ukončením těžby uhlí bude v budoucnosti potřeba každé pracovní místo v regionu. I my zde žijeme a jde nám o budoucnost kraje. Vytěžený kámen bychom využili k rekultivaci, obnově krajiny po ukončení těžby v dole Bílina. To je hlavním cílem projektu.“

Těžba hnědého uhlí na Bílině podle skupiny ČEZ, která vlastní Severočeské doly, skončí nejpozději v roce 2033. Plánovaná těžba kamene měla být zahájena v roce 2027 a pokračovat po dobu třiceti let.