PLZEŇSKO

Běh a zdravá výživa - jak sestavit tréninkový plán?

Běh je účinnou sportovní aktivitou, která nám pomůže zformovat postavu. Nepůjde to ale bez současné změny životosprávy. Co a jak bychom měli jíst?


Jaké výhody nám může přinést pravidelný běh

Běh nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Patří k nim mimo jiné podpora kardiovaskulární soustavy, ale i zlepšení stavu pohybového aparátu včetně zvýšení hustoty kostí a celkového posílení svalstva. Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu vede k nastartování naší imunity.

Stejně tak má běhání pozitivní vliv na psychiku. Během pohybu se vyplavují endorfiny a platí také, že si při běhu jednoduše „vyčistíte hlavu“, jelikož máte čas být jen sami, se svými myšlenkami. Pokud vám to nevyhovuje, lze si také nasadit sluchátka s oblíbenou hudbou nebo podcasty.

Díky běhu tak budete mít lepší náladu, ale začnete i mnohem lépe spát a také se optimálně soustředit. Pomůže vám totiž vypořádat se i s vysokým krevním cukrem a s inzulinovou rezistencí, a to proto, že kdo se dostatečně hýbe, může jednoduše zatočit s nadváhou

Jak se správně vybavit na běh

Kromě zdravotních přínosů běhu lze jako jeden z jeho klíčových benefitů vnímat i to, že se nejedná o sport, který by byl náročný na vybavení. Kdo se rozhodně běhat v přírodě, vystačí si prakticky s vhodným oblečením a dobrou obuví, které najdete na https://sportano.cz/sport/behani.

Obléct se samozřejmě musíte v souladu s okolními podmínkami. Zima bude vyžadovat o něco vynalézavější přístup než letní období. V létě je zapotřebí dát si pozor nejvýše na nepříjemné otírání stehen. Vhodnější tak mohou být místo šortek spíše legíny. K nim si oblékněte tričko.

A co vyndat ze skříně v okamžiku, kdy teploty rychle klesají k bodu mrazu? V zimě je určitě potřeba si vzít zateplené kalhoty, tričko, mikinu a bundu. Vhod vám přijdou také čepice a rukavice. A samozřejmě běžecké boty doplněné ponožkami, které koupíte na https://sportano.cz/bezecke-obleceni/bezecke-ponozky. Boty by měly mít vzorek vybraný s ohledem na terén, dále adekvátní tlumení a optimálně dimenzovaný došlap. Správné boty vyberete na https://sportano.cz/bezecke-boty/terenni-bezecke-boty.

Sport a strava při hubnutí, co je důležitější?

Obecně platí, že kdo chce zhubnout, měl by se primárně dostat do tzv. kalorického deficitu. Taktéž lze tvrdit, že samotná vůle začít pravidelně sportovat nemusí být onou zaručenou cestou, jak docílit vysněné postavy.

Ani samotný pohyb vás totiž vyloženě „nespasí“. Proč? Mnoho lidí jednoduše nemá realistickou představu ohledně toho, kolik kalorií konzumují a kolik jich ve výsledku dokáží spálit pomoci různých aktivit. Ve výsledku to ale může být překvapivě málo.

Znamená to, že tedy musíte v optimálním případě jak adekvátně upravit svůj jídelníček, tak také se dostatečně hýbat. Z hlediska pohybu to obnáší zvolit si aerobní aktivitu v rozsahu 30 až 90 minut nejméně 3x, ale až 6x týdně. A tou právě může být i běh.

Image title

Jak a co jíst při běhání

Jídlo představuje komplikovanější problematiku. Vyvážený redukční jídelníček by jednoznačně neměl být omezený z hlediska nejdůležitějších makroživin. Eliminovat je nutné potraviny bohaté na tuky a také sacharidy, ale pozor, nemůžeme tyto složky zcela vynechat. Vhodná strava musí obsahovat přibližně:

  • 45–65 % sacharidů

  • 20–35 % tuků

  • 10–35 % bílkovin

Vitamíny A, D, E, K jsou navíc rozpustné v tucích, zatímco B a C ve vodě. I z hlediska adekvátního přísunu takzvaných mikroživin (tedy vitamínů, minerálů a stopových prvků) je důležité ani při hubnutí zcela nevynechávat tuk. V tucích ale existují zásadní rozdíly. Skládají se z glycerolu a mastných kyselin, přičemž je důležité vědět, zda se jedná o nasycenou nebo nenasycenou mastnou kyselinu. V naší stravě by se pak měly objevovat zejména nenasycené mastné kyseliny.

Sacharidy pak sice lze označit za jednu z příčin nadváhy a obezity, ale i ty jsou pro lidské tělo nezbytné coby zdroj energie. A ačkoli aktuální trend velí naopak doplňovat bílkoviny, jejich vysoký příjem může naopak vést k nadměrnému zatížení ledvin.

Běžci také poměrně často řeší rozložení stravy v rámci tréninku. Nepatříte k vytrvalostním sportovcům a běžně váš trénink trvá méně než hodinu? Neměli byste před ním jednoduše jíst nic. V případě vytrvalostního tréninku se doporučují primárně dobře stravitelné sacharidy.

PR článek / Jde o reklamní sdělení