VYSOČINA

Bartoš: Zlevněme malé vodní stavby, ulevme stavebním úřadům

Bartoš navrhuje úpravu stavební legislativy, aby malé vodní stavby měly nižší poplatky než složité projekty. Kritizuje také přetížení stavebních úřadů po digitalizaci stavebního řízení, zejména v Jihlavě, a uznává, že úředníci neměli dostatečnou podporu a školení.


Ke změně bude podle Bartoše nutná úprava legislativy týkající se stavebního procesu, konkrétně zákona o obnovitelných zdrojích. „Je nelogické, aby malé a jednoduché vodní stavby byly zpoplatněny stejně jako komplexní projekty,“ uvedl Bartoš. Podle něj by měly být studny a čističky zařazeny do kategorie jednoduchých staveb.

„Jedná se o záležitost, která přišla Sněmovnou bez přílišné pozornosti, protože stavební zákon podpořila i opozice - SPD a ANO. My teď děláme nápravu. Jakmile se objeví vhodná příležitost v rámci balíčku zákonů o obnovitelných zdrojích nebo jiných legislativních úprav, bude to řešeno,“ vysvětlil Bartoš. Dodal, že pokles poplatků, který by měl být schválen ještě letos, bude výrazný, ale konkrétní výši neuvedl.

Bartoš dnes navštívil Vysočinu kvůli problémům s nedávno zavedeným digitalizovaným stavebním řízením. Kritika zazněla například z jihlavské radnice. „Stavební úřad je zahlcen stovkami žádostí podaných ještě před 1. červencem, které budeme vyřizovat podle starého zákona,“ řekl Michal Jarco, vedoucí jihlavského stavebního úřadu.

„Tyto žádosti budeme řešit klasicky jako dříve, nikoliv v novém informačním systému stavebního řízení. V posledních červnových dnech jsme denně obdrželi více než stovku žádostí,“ doplnil Jarco. Dodal, že počet žádostí vzrostl o tisíc procent, což úřady extrémně zahlcuje.

Ministr Bartoš uznal, že nápor na úředníky je nyní obrovský. „Doufám, že to zvládnou,“ řekl. Podle něj nový systém běží paralelně se stávajícím a věří, že se to nakonec všechno propojí. Připomněl také, že nový systém politicky vzbudil emoce a nelze očekávat, že bude okamžitě dokonalý.

„Pracujeme téměř 24 hodin denně hlavně na komunikaci,“ uvedl Bartoš a poznamenal, že úředníkům nebyly předloženy praktické postupy, což považuje za velký problém. „Časová kapacita a počet školení byly zcela nedostatečné. Několikrát jsme žádali o praktické ukázky, ale dosud nikdo neví, co nás čeká,“ kritizoval Jarco.

Úředníci podle Jarca také musí nastudovat řadu nových předpisů, které byly schváleny a zveřejněny až v posledním červnovém týdnu. Ministr Bartoš ale trvá na tom, že nový systém funguje a že školení budou nadále pokračovat. „Digitalizace nikdy nekončí, stejně jako vzdělávání v oblasti správy těchto systémů,“ dodal.

Bartoš také uvedl, že nechtěl odkládat zavedení nové novinky, protože dosavadní systém byl neefektivní a prodražoval vše. „Systém je spuštěn a lze se do něj přihlásit. Pracujeme na tom, aby byl komfortní a pro úředníky co nejvíce srozumitelný,“ uzavřel pirátský místopředseda vlády pro digitalizaci.