OSTRAVSKO

Analýza odhalila: Vzestupná chudoba kvůli drahým energiím a delší nezaměstnanosti

Agentura pro sociální začleňování zjistila zhoršení u tří z pěti ukazatelů indexu sociálního začleňování kvůli covidu, nárůstu cen energií a inflaci.


Agentura pro sociální začleňování zaznamenala zhoršení u tří z pěti ukazatelů, na jejichž základě je index zpracováván, což poukazuje na rostoucí problémy v sociální oblasti. 'Není to překvapivé. Na sociální a ekonomickou situaci českých domácností se projevily epidemie covidu, dramatický nárůst cen energií a enormní inflace. Reálné příjmy v Česku se propadly více než jinde v Evropě,' uvedl ředitel agentury Martin Šimáček.

Vývoj v Moravskoslezském kraji kopíruje celou republiku, kde rovněž došlo k navýšení indexu. Některé obce se dostaly nad osm bodů, což signalizuje potřebu intenzivního řešení problematiky sociálního vyloučení,' prohlásil Jan Mochřík, vedoucí regionálního centra agentury východ.

Index zahrnuje ukazatele z pěti oblastí: počet příjemců příspěvku na živobytí, příjemce příspěvku na bydlení, osoby v exekuci, dlouhodobě nezaměstnané a předčasné odchody ze vzdělání. Rozsah hodnot se pohybuje od nuly do třiceti bodů.

V kraji mají vysoký index některé obce z periferních oblastí, jako Osoblažsko a Vítkovsko, ale také velká města jako Ostrava, Karviná a Havířov. 'V těchto místech jsou dlouhodobě sociálně vyloučené lokality, což ovlivňuje hodnocení celého města,' vysvětlil Mochřík.

V oblastech jako Vítkovsko či Osoblažsko jde o strukturální problém, protože jsou to periferní regiony a bývalé sudetské území, což dlouhodobě brzdilo jejich rozvoj.

Největší problémy se týkají chybějící dopravní infrastruktury, což omezuje pracovní možnosti i podnikatelské příležitosti.

Ostrava má například 23 ubytoven, z nichž 14 vyžaduje intenzivní sociální práci. 'Na těchto ubytovnách žije kolem 1 500 lidí, z toho 450 dětí. Snažíme se jim poskytnout šanci na normální bydlení,' popsal náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák.

Město každoročně získává byty od městských obvodů, do nichž tyto lidi umisťuje. 'Patří k tomu i pomoc a podpora sociálních pracovníků, kteří jim pomáhají si bydlení udržet,' doplnil Pražák.

Podle Mochříka je v kraji také nedostatečné množství pracovních příležitostí pro lidi z nízkopříjmových skupin. 'Průmysl stagnoval a energetická krize přinesla málo nových pracovních míst,' řekl Mochřík.

Na druhé straně se situace zlepšuje v oblasti exekucí. 'Díky akcím jako Milostivé léto a existenci dluhových poraden vstupuje mnoho dlužníků do procesu oddlužení,' sdělil Mochřík.

V Osoblaze se problematika sociálního vyloučení obtížně řeší. 'Nemáme možnost efektivní intervence, domy patří soukromému majiteli a obyvatelé se často střídají,' povzdechl si starosta Osoblahy Antonín Rous.

Podobné problémy hlásí i starosta Vítkova Jakub Cihlář. 'Přestože agentura poskytuje doporučení, mění se situace reálně jen obtížně,' přiznal Cihlář.

Navzdory všem snahám tedy zlepšení v oblasti sociálního začleňování v Moravskoslezském kraji přichází pomalu a vyžaduje dlouhodobou a systematickou práci.