PLZEŇSKO

Alfa hraje v české premiéře česko-japonskou inscenaci o Čáslavské

Poprvé v historii Divadla ALFA spojili plzeňští loutkáři své síly s kolegy z tokijského Divadla PUK a vytvořili unikátní česko–japonskou inscenaci „Čáslavská – Tokio – 1964“.


Zábavný příběh, který je fiktivním přenosem z olympijský her, v sobě střídá loutkářské a divadelní prostředky, od marionet, přes japonské styly kuruma ningyo a bunraku až ke stínovému a objektovému divadlu. Slavnostní česká večerní premiéra se koná v pondělí 16. 9. v 18 hodin v Divadle ALFA.

„Krásné a emotivní česko-japonské loutkové představení o legendární gymnastce Věře Čáslavské připomíná úspěchy této světové sportovní legendy na olympiádě v Tokiu před šedesáti lety, kde nejen svými výkony, ale zejména díky své mimořádné osobnosti tehdy zcela uchvátila japonské publikum i světovou veřejnost,“ uvedla Mgr. Eliška Bartáková, radní města pro oblast kultury a památkové péče. 

Autorem a dramaturgem pohádkového příběhu s fantaskními rysy, který vychází ze skutečných událostí, je Tomáš Jarkovský. Druhým členem oceňovaného tvůrčího tandemu je režisér Jakub Vašíček. Oba jsou členy uměleckého vedení Divadla DRAK, s Alfou už ale spolupracovali na řadě inscenací. Dramaturgyní je rovněž Yoko Yamaguchi a na dramaturgii spolupracovala i Petra Kosová. Výprava je dílem Kamila Bělohlávka a hudbu složil a na jevišti interpretuje Daniel Čámský. V inscenaci „Čáslavská – Tokio – 1964“ účinkují tři čeští herci: Kristýna Franková, Martina J. Hartmannová, Daniel Horečný a tři herci Divadla PUK Tokio: Mamika Kawajiry, Haruhi Shoji, Tomoya Arita. 

Dva sportovní komentátoři divákům přibližují atmosféru olympiády a komentují čtyři gymnastické disciplíny, které v loutkovém podání běží na dobových televizních obrazovkách. Do příběhu vedle slavné české gymnastky Věry Čáslavské vstupují i reprezentantka Sovětského svazu Larisa Semjonovna Latinina, šampion japonské gymnastiky Jukio Endo, tajemný budhistický mnich, slovenský trenér a řada olympijských výprav z celého světa. V inscenaci se mluví česky i japonsky a příběh je tak stejně srozumitelný a zároveň částečně tajuplný jak pro japonské, tak české publikum. 

Inscenace se připravovala více než tři roky. Nejprve tvůrci hledali téma blízké Čechům i Japoncům, probíhal sběr materiálu a obě strany se učily vzájemně komunikovat. Zkoušky se uskutečnily v létě v Tokiu a vyvrcholily 2. srpna 2024 japonskou premiérou v Divadle PUK. V Plzni novinku jako první uvedl 12. 9. Mezinárodní festival Divadlo.

Slavnostní večerní premiéra bude na dlouhou dobu jedinou příležitostí vidět inscenaci na domovské scéně. „Další představení ‚Čáslavská – Tokio – 1964‘plánujeme v Alfě na březen 2025, kdy opět přijedou japonští herci. Teď ve druhé polovině září ještě inscenaci uvidí diváci v Bulharsku a Slovinsku, kam míří na festivaly,“ uvedl ředitel Divadla ALFA Jakub Hora.

V inscenaci jsou použity dobové fotografie z archivu japonských fotografů, z archivu Nadace Věry Čáslavské a filmové záznamy Krátkého filmu Praha, Československé televize a Českého olympijského výboru. Živě je použita skladba Modlitba pro Martu.

Inscenace vznikla za podpory Ministerstva kultury ČR, Národní plán obnovy.

Nová sezóna 2024/25

Hned v úvodu nové sezóny sklidila Alfa úspěch v podobě širší nominace herečky Lenky Lupínkové na prestižní divadelní Cenu Thálie. Lenka Lupínková byla odbornou porotou v oboru loutkového divadla nominovaná za dvojroli Maričky a Správce v inscenaci „O Maričce, která všechno vyzvonila“. Příběh na motivy ukrajinských pohádek měl premiéru v květnu. Na podzim ho můžete vidět v rámci odpoledních představení v pátek 4. října od 17 hodin nebo v sobotu 5. října od 15 hodin.

Premiéry

Po novince „Čáslavská – Tokio – 1964“ připravuje Alfa další večerní premiéru už na 11. října. Klubový kousek „Chcete Smetanu?“ je loutkářským příspěvkem k Roku české hudby. Autor Petr Borovský se nechal inspirovat životem slavného českého skladatele Bedřicha Smetany, který část svého mládí prožil v Plzni. V pátek 20. prosince se odehraje večerní premiéra vánočního loutkového příběhu „Betlémská hvězda superstar“, který pro Alfu napsal Martin Matejka. Na březen se chystá premiéra klasické pohádky „Sůl nad zlato“ a poslední novinkou sezóny budou v květnu „Pohádky pana Zavřiočky“ na motivy díla dánského spisovatele Hanse Christiana Andersena.

I v nové sezóně se bude Divadlo ALFA vydávat na cesty. Česko-japonská inscenace „Čáslavská – Tokio – 1964“ zavítá v září do bulharské Sofie a spolu s inscenací „Putování dobrého Hanse Böhma Evropou“ také do Lublaně ve Slovinsku. V listopadu zhlédnou diváci v dánském Silkeborgu hned tři úspěšné kousky plzeňských loutkářů: „Pozor, Zorro!“, „Tři mušketýři“ a „Pan Kašpar a jeho povedená rodinka“. Na představení Alfy se mohou v roce 2025 těšit i diváci v českých městech. Divadlo zavítá mimo jiné do Pardubic, Mariánských Lázní, Tábora, Ostravy nebo Prostějova.

Vstupenky do Divadla ALFA je možné zakoupit online prostřednictvím systému Plzeňská vstupenka, ve všech prodejních místech a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba: PO - PÁ 8:00 - 15:30. 

Pokladna Divadla ALFA je také otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!