KARLOVARSKO

8 tipů, jak zrychlit internetové připojení

Je vaše připojení pomalejší a pomalejší? Na vině může být hned několik faktorů. S našimi tipy si internet rázem zrychlíte, aniž byste museli přemýšlet nad pořízením nového tarifu.


V první řadě byste měli otestovat rychlost vašeho připojení (měření rychlosti internetu). Podle Českého telekomunikačního úřadu by pro běžné domácí využití mělo stačit 30 Mb/s, pro náročnější aktivity (streamování videí v rozlišení 4K nebo UHD, stahování velkých souborů a hraní online her s vysokými datovými nároky) je vhodnější připojení s minimální rychlostí 100 Mb/s.

1. Umístění routeru

Umístění routeru hraje klíčovou roli, co se šíření Wi-Fi signálu týče. Umístěte ho na vyvýšené místo, co nejdále od zdí, mikrovlnné trouby a dalších elektronických zařízení, které mohou rušit signál.

2. Použijte kabelové připojení

Pokud je to možné, připojte své zařízené k internetu kabelem. Kabelové připojení je vždy stabilnější a rychlejší než to bezdrátové.

3. Zkontrolujte rušení signálu

Wi-Fi signál může rušit jiné bezdrátové připojení (sluchátka, dětská chůvička apod.). Zkuste tato zařízení povypínat nebo je umístit dále od routeru.

4. Router restartujte

Jednoduchým a mnohdy nejúčinnějším řešením je restartování routeru. Ten na minimálně 30 sekund vypněte a poté znovu zapněte.

5. Snižte počet připojených zařízení

Čím více zařízení je k routeru připojeno, tím pomalejší internet bude. Ta nepoužívaná od routeru odpojte.

6. Aktualizujte firmware routeru

Pravidelně kontrolujte, zda má váš router nainstalovaný nejnovější firmware. Aktualizace totiž mohou obsahovat opravy chyb a vylepšení, která mají na rychlost připojení vliv.

7. Použijte síťový extender

Pokud máte velký byt či dům a Wi-Fi signál dostatečně nedosahuje do všech koutů, můžete ho posílit síťovými extendery., ty dokáží rozšířit dosah připojení.

8. Kontaktujte svého poskytovatele

Pokud jste vyzkoušeli všechny výše zmíněné tipy a váš internet je stále pomalý či nestabilní, kontaktujte svého poskytovatele internetu. Možná právě tam je zakopaný pes.

Zdroj fotografie: Freepik.com