KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Ve Velké ceně ve vzpírání se domácí neztratili (TV Západ)

O uplynulém víkendu se v Sokolově konala jedna z nejvýznamnějších sportovních akcí letošního roku. Na Velkou cenu mládeže se sem sjeli nejlepší mladí vzpěrači z celé České republiky.


Velká cena Sokolova, která je nástupkyní bývalého Dunajského poháru, se konala už po dvaatřicáté. Ve vzpírárně na osmé základní škole se sešlo šest nejlepších oddílů a výběrů krajů ze všech koutů republiky. V každém z družstev bylo šest patnácti až dvacetiletých vzpěračů, přičemž do konečného pořadí se započítával pouze výkon pěti nejlepších. Vedle tradiční soutěže družstev se letos v Sokolově soutěžilo také o juniorské tituly mistrů republiky v jednotlivcích.

„Zde na mistrovství republiky a na Velké ceně závodí Orság, který skončil na mistrovství Evropy před týdnem třináctý, Eduard Fojtík, který byl před týdnem v Polsku na Visegrad Cupu druhý, Lukáš Cibulka, který byl taky druhý. A Fojtík a Cibulka, to jsou naši závodníci sokolovští a hlavně co si cením, startuje zde Kamil Kučera, který skončil před týdnem na mistrovství Evropy v Burgasu na sedmém místě výkony 150/190 a vybojoval si účast na příští rok na mistrovství světa v Koreji,“ přiblížil vedoucí Sportovního centra mládeže Pavel Ivanič.

Vítězství ve Velké ceně družstev nakonec vybojoval výběr severní Moravy před Baníkem Sokolov a výběrem Zlínského kraje. Čtvrtý pak skončil Karlovarský kraj, pátý Glav Union Teplice a šestý Plzeňský kraj. 

Skvělé výkony pak domácí borci předvedli v soubojích o juniorské tituly mistrů republiky. V kategorii nad 105 kilogramů zvítězil favorizovaný Kamil Kučera a o váhu níže Jan Karafiát, pro kterého to byla vůbec první individuální medaile. Nejdramatičtější souboj se odehrál v kategorii do 94 kilogramů, kde se o titul poprali domácí Lukáš Cibulka a Jiří Orság z výběru Zlínského kraje. K radosti zaplněného hlediště byl nakonec úspěšnější sokolovský vzpěrač, který dal nad hlavu v součtu výborných 280 kilogramů, čímž si vytvořil nový osobní rekord.