KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Sedmý Běh Terryho Foxe provázel silný déšť (TV Západ)

Ve čtvrtek 23. září se v Sokolově uskutečnil už sedmý ročník Běhu Terryho Foxe. I přes neustávající silný déšť se na startu objevilo zhruba 150 běžců.


Historie Běhu Terryho Foxe se váže na životní příběh mladého Kanaďana, kterému byla v osmnácti letech amputována noha postižená rakovinou kosti. Ten se v roce 1980 rozhodl absolvovat běh napříč Kanadou a tím napomoci boji proti této zákeřné chorobě. 

Postupující nemoc mu nakonec nedovolila maraton dokončit, ale přesto se stal národním hrdinou, jehož odkaz brzy pronikl i za hranice Kanady. V České republice se první ročník běhu uskutečnil v roce 1993. 

V současné době se koná už ve více než dvou stovkách měst, mezi které patří od roku 1998 i Sokolov. Letošní sedmý ročník se tady běžel obvyklou trasou ze Starého náměstí do sportovního areálu Baníku, která měřila přibližně tři kilometry. Kvůli extrémně nepříznivému počasí se letos na start postavilo pouze 150 běžců, což byla v porovnání s loňským počtem zhruba třetina. Tradiční součástí běhu byl přitom také prodej triček a čelenek s logem této humanitární akce, jehož výtěžek jde na výzkum boje s rakovinou.