KARLOVARSKO

2004 – Sokolov: Dvě rekultivovaná území získávají nové využití (TV Západ)

Dvě rekultivovaná území na Sokolovsku navštívil v minulém týdnu karlovarský hejtman Josef Pavel. Prohlédl si nové koupaliště Michal, které má za sebou první sezonu, a vznikající golfové hřiště budované na bývalé výsypce Silvestr.


„Celý tento projekt revitalizace zapadá do programu turistického a cestovního ruchu celého Karlovarského kraje. Takže, když se podíváme na nabídku ubytovacích kapacit například v Karlových Varech, Mariánských Lázních, Františkových Lázních, tak uprostřed této substance vidíme to, jak tady roste nádherné území pro rekreaci, volný čas, budou tady cyklotrasy, bude tady zoopark, zkrátka spousta zajímavostí nejenom pro občany Karlovarského kraje, ale i pro návštěvníky odjinud,“ uvedl hejtman během návštěvy dotčených území. 

Koupaliště Michal ležící v těsném sousedství Sokolova bylo otevřeno letos počátkem léta. Na návštěvníky tady čekalo kvalitní zázemí, například sociální zařízení, převlékárny nebo kiosky s občerstvením, i první vodní atrakce v podobě obřího tobogánu a skluzavky. Nabídka služeb se má ale dále postupně rozšiřovat, přičemž řada novinek bude hotova už pro příští letní sezonu.

„Chceme oslovit klientelu matky s dětmi. To znamená různé atrakce pro děti. Toho tady prakticky kromě tobogánu a skluzavky bylo minimálně, pro ty malé děti vůbec nic. No a potom samozřejmě i různé sporty, ať už tedy se suchou nohou nebo vodní. Opět investice do této oblasti. Takže troufám si tvrdit, že i pokud to počasí nevyjde tak jako letos, nepříjemné bylo to, že to léto nám moc nepřálo, i když to počasí nebude přát, tak i tak tady bude možnost prostě skutečně ten volný čas využít velice pozitivně a nebudeme tady vázáni jenom na to, aby bylo ke třicítce a byla dobrá voda,“ popsal generální ředitel Sokolovské uhelné František Štěpánek. 

Už v příštím roce by tak návštěvníkům koupaliště měla být k dispozici celá řada nových sportovišť od hřišť na beachvolejbal a malou kopanou, přes tenisové kurty až po minigolf nebo ruské kuželky.

„Pokud jde o to vyžití, tak pro ty děti samozřejmě podél celé plochy různé skluzavky, houpačky, prostě prostory na hraní, ale i podél vody až po tedy určité atrakce přímo tedy na vodě, to znamená ty různé pyramidy, lezecké a skluzavky přímo do vody a podobně. To znamená skutečně, aby se i ti malí caparti cítili dobře,“ přiblížil ředitel. 

Návštěvnost koupaliště byla přitom už letos i přes poměrně nepříznivé počasí vysoká.

„Byli jsme spokojeni, protože prakticky v těch dnech, kdy to počasí přálo, tady bylo kolem tří tisíc lidí a dá se říct, že už to bylo na té ploše znát. Domnívám se, že pokud tady dotáhneme ještě ty investice, které připravujeme teď v této mezisezoně, tak by se ta návštěvnost mohla ještě podstatně zvýšit,“ dodal Štěpánek. 

Hejtman si pak prohlédl i budované 18jamkové golfové hřiště, které vyrůstá na bývalé výsypky Silvestr u Dolního Rychnova. 

„Bude to mistrovské golfové hřiště par 72. Délka hřiště je 6300 m z bílých odpališť a myslím si, že je to opravdu hřiště, které má všechny přednosti. Je plně zavlažované, to znamená odpaliště, fairwaye i greeny,“ shrnul hlavní přednosti budovaného hřiště organizátor jeho výstavby Jiří Švarc. 

Hřiště, které navrhl přední německý architekt, bude svojí rozlohou 70 hektarů jedním z největších v republice. Unikátní bude také jeho převýšení, které činí více než 40 metrů.

V současné době máme dokončené jemné úpravy hřiště, to znamená 16 jamek. Dvě jamky nám zůstávají ještě k dodělání a některé jamky už máme dokončené včetně osetí,“ vyjmenoval organizátor.

S otevřením hřiště se původně počítalo v květnu příštího roku, ale kvůli letošnímu nepříznivému počasí, které na několik týdnů zcela přerušilo práce, k němu dojde později. V původním termínu tak bude golfistům k dispozici zatím pouze cvičné odpaliště, které už je v podstatě hotové.

„Očekáváme, že určitě do poloviny příštího roku by měla být určitá kvalita toho hřiště, toho travního drnu už by měla být a v tu chvíli se rozhodneme, jestli už hřiště otevřeme, nebo ještě počkáme s otevřením,“ naznačil postup Švarc. 

Součástí golfového areálu, pro zajímavost již desátého v Karlovarském kraji, bude také klubový dům s restaurací, prodejnou sportovních potřeb i dalším zázemím a parkoviště pro zhruba stovku vozů.