KARLOVARSKO

2004 – Region: Slevy na žákovském jízdném nahradí dosavadní příspěvky (TV Západ)

Od začátku školního roku začnou platit žákovské jízdenky pro děti a mládež dojíždějící do školy mimo místo svého bydliště. Slevy na žákovském jízdném nahradí dosavadní sociální dávku označovanou jako příspěvek na dopravu, kterou vláda před časem zrušila.


„A ty žákovské a studentské slevy, jinak se to bude jmenovat tedy žákovská průkazka, jsou ve dvou výších a to pro děti do 15ti let, tam dítě zaplatí za jízdné 37,5 % obyčejného jízdného a další studující ve věku od patnácti do dvaceti šesti let zaplatí 75 % obyčejného jízdného,“ uvedla tisková mluvčí Krajského úřadu Kateřina Telínová.

Žákovský průkaz bude platit jen po dobu trvání školního roku a pouze pro cestu do školy a zpět. Sleva se přitom nevztahuje na autobusy Městské hromadné dopravy.

„Ta průkazka bude jednotná a bude platit i pro vlaky i pro autobusy,“ zmínila mluvčí. 

Žákovské průkazky se budou vyřizovat zhruba od poloviny srpna v přepravních kancelářích na autobusových a vlakových nádražích. K vydání je potřeba přiložit fotografii a průkazku nechat potvrdit v navštěvovaném školském zařízení.

„Tyto průkazky platí v době vyučování a jednotlivá školská zařízení musejí vyznačit, zda vyučování trvá například i o víkendu,“ připomněla Telínová. 

Dojíždí-li žák za účelem praktického vyučování jinam než do místa sídla školy, vydá dopravce po prokázání nároku další průkazku, kde škola opět potvrdí období, ve kterém bude využívána.